Írd be, mit keresel:

Hummusz 3 ízben – gyors és isteni finomság váratlan vendégeknek

Együtt lenni és együtt enni családdal és barátokkal a világ legjobb dolga, de nem mindig van idő és lehetőség rendesen rákészülni a vendégváró falatokra. A hummusz viszont tökéletes megoldást jelent, mert nagyon egyszerű, villámgyors, és változatosan ízesíthető, így egy adagból mindjárt többféle is készíthető.

Cookta - 2022.04.13.
Hummusz 3 ízben – gyors és isteni finomság váratlan vendégeknek

A hummusz nemcsak isteni finom, krémes kence, ami mártogatósnak és szendvicskrémnek is jól működik, hanem vegán is, így táplálékallergiával küzdő vendégeknek is ideális, amire amúgy nem mindig tudunk felkészülni. A tapasztalat szerint a húsevők is szívesen fogyasztják, még akkor is, ha nem pitát, kenyeret vagy pirítós kínálunk mellé, hanem alakbarátabb sárgarépát, uborkát vagy zellerszárat hasábokra vágva, így ez a csicseriborsós krém tényleg adu ász!

A klasszikus alapreceptben főtt (konzerv) csicseriborsó, egy kis szezámkrém, vagyis tahini van, citromlé, só, bors, olívaolaj és egy kis római kömény, de rengeteg ízzel megbolondítható. Főtt céklával gazdagítva gyönyörű pink kencét kapunk, egy kis medvehagymapestóval pedig bezöldíthetjük. De fűszerezhetjük akár fokhagymával, curryvel vagy sült paprikával, keverhetünk vele finomra vágott olajbogyót vagy aszalt paradicsomot, de sült sütőtökkel ízesítve is nagyon finom.

Nagyon kiadós, gyors és finom, ha pedig apránként adjuk hozzá az olajat, nagyon krémes, selymes lesz a kencénk.

Színes hummusz – natúr, céklás, medvehagymás

Hozzávalók:

  • 1 nagy konzerv csicseriborsó (800 g)
  • 5 evőkanál tahini
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 közepes főtt cékla
  • 3 evőkanál medvehagymás pesto
  • só, bors

Elkészítés: A konzerv-csicseriborsót leszűrjük, a levét félretesszük. Hozzáadjuk a tahinit, a citrom kifacsart levét, sózzuk, hozzáöntjük az olívaolaj felét, és botmixerrel vagy késes robotgéppel pürésítjük. Amikor már krémes, több részletben hozzáadjuk a maradék olívaolajat is. Ha nem elég krémes, adhatunk hozzá egy keveset a félretett léből, vagy olívaolajjal, esetleg tahinivel krémesíthetjük.

A krémet 3 részre osztjuk úgy, hogy az egyik harmadot az edényben vagy késes mixerben hagyjuk, ehhez hozzáadjuk a kockára vágott főtt céklát, és összeturmixoljuk. A másik két részt is ízesítjük: az egyikhez hozzákeverjük a medvehagymás pestót, a másikhoz pedig a római köményt és a zúzott fokhagymát, és mindkettőt simára keverjük.

Érdemes egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek. Olajjal meglocsolva, kis pirospaprikával vagy római köménnyel, esetleg petrezselyemmel, korianderrel meghintve tálaljuk – pitát, pirítóst, tortillát vagy hasábokra vágott zöldségeket kínálva mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.