Akinek nincs kedve hatalmas tepsi sütiket sütni, de valami különlegesebb és mókás édességgel készülne a húsvétra, annak szuper megoldás lehet a tojásban sült csokis süti. Finom, vicces, szokatlan, ezzel a finomsággal biztos a vendégek elragadtatása!
A húsvét elengedhetetlen kelléke a tojás, úgy is, mint a születés, a tavasz, a megújulás szimbóluma. A klasszikus hímes tojás helyett-mellett kreatívkodhatunk másképp is a tojással, úgy, hogy akár az asztal dísze is lehessen, ugyanakkor valami finomságot is rejtsen… Szokatlan, de nagyon mutatós például a tojáshéjban sütött süti, amihez egy egyszerű, vajjal gazdagított tésztát kell csak kikeverni. Ahhoz, hogy igazán mutatós legyen, érdemes a tésztához kakaót is keverni, így lesz kontrasztos a héj és a süti. Arról nem is beszélve, hogy kit ne nyűgözne le egy illatos, puha, nagyon csokis kis édes meglepetés…
A tésztába nem kell sem élesztő, sem sütőpor, ezektől kidagadna a tojáshéjból a süti, vagy esetleg megrepesztené, épp elég a jó habosra kikevert tojás – ettől is fog növekedni a tészta térfogata sülés közben, vagyis nem szabad teljesen teletölteni a nyers masszával a tojásokat. Ha esetleg még így is kidagadna, semmi vész, tálalás előtt egy szalvétával könnyedén letörölhetjük.
A tésztát gazdagíthatjuk durvára vágott mogyoróval vagy csokidarabkákkal, de arra ügyeljünk, hogy viszonylag apró darabok legyenek, hogy könnyedén bele tudjuk nyomni a tésztamasszát a tojáshéjakba!
Tojásban sült csokis süti
Hozzávalók 6 darabhoz:
Elkészítés: A tojásokat alaposan megmossuk, a tetejükön hegyes késsel lyukat fúrunk, amit borsónyinál kicsit nagyobbra tágítunk. A belsejüket egy tányérba kifolyatjuk, ha kell, akkor egy szívószállal vagy hurkapálcával kicsit rásegítünk. A héjakat kiöblítjük, és fejreállítva hagyjuk kicsöpögni belőlük a vizet.
A lágy vajat a cukorral és a vaníliás cukorral jó habosra kikeverjük. Majd a tojások felét és a tejet is hozzáadjuk, ezzel is krémesre keverjük, majd beleszitáljuk a kakaó, a liszt és a csipet só keverékét, simára keverjük.
A tésztát habzsákba töltjük – ennek hiányában egy zacskóba, aminek kivágjuk a sarkát –, és a tojások belsejébe töltjük úgy, hogy ne legyen teljesen tele, mert a tészta kicsit dagadni fog sülés közben.
Muffinformába ültetjük a tojásokat a lukas felükkel felfelé, 180 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint feldíszítve tálaljuk.