Írd be, mit keresel:

Almás zabkása – gyors sütiélmény egészségesen, reggelire

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, a nap indítása, nagyban befolyásolja kedélyünket és teljesítményünket is, de időhiány miatt gyakran kimarad. Pedig egy gyors zabkása tényleg pár perc alatt megvan, nagyon jó energialöketet ad a nap első felére, ráadásul nagyon jól alakítható a legegyszerűbb hozzávalókkal is.

Cookta - 2022.04.14.
Almás zabkása – gyors sütiélmény egészségesen, reggelire

A zabkásának egyetlen alapszabálya, hogy 1 rész zabpehelyhez 2 rész folyadék szükséges a kellemesen krémes állagért. Ez bármi lehet: tej, gabonatej, víz, kókusztej, amit összeöntve felforralunk egy kis edényben, majd a tűzről levéve 8-10 percet állni hagyunk, összekeverjük, egy csipet sóval és ízlés szerint mézzel, juharsziruppal édesíthetünk. Így önmagában még nem túl izgalmas, de nagyon egyszerűen feldobható, ízesíthető egyszerű alapanyagokkal.

Az egyik legfinomabb változat, ha gyümölcsösen készítjük, például egy almát lereszelünk, és ezt összeforgatjuk a pihentetett zabkásával, szaftosabbá és frissebbé teszi, ráadásul azonnal visszahűti ehető hőfokra a zabkását, ha pedig még egy kevéske fahéjat is adunk hozzá, szinte már sütiélmény, amit egészséges reggeliként kanalazhatunk.

Almás zabkása

Hozzávalók 1 személynek:

  • 1 csésze zabpehely
  • 2 csésze (növényi) tej
  • csipetnyi só
  • 2 teáskanál méz
  • 1 alma
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • ízlés szerint darabolt dió, mandula vagy mogyoró a tetejére

Elkészítés: A zabpelyhet és a tejet egy kis forralóba kimérjük, tűzre téve forrásíg hevítjük kevergetve, majd a tűzről levéve lefedjük, és 8-10 percet pihenni hagyjuk, hogy a zabpehely felpuhuljon. Közben egy almát meghámozunk és lereszelünk, majd a zabkásához adjuk egy csipet sóval és 2 teáskanál mézzel, ízlés szerint meghintjük fahéjjal, majd összekeverjük, és tálkába öntve kanalazhatjuk is.

Ízlés szerint adhatunk hozzá mazsolát vagy aszalt áfonyát is, de alma helyett készíthetjük akár körtével vagy pépesített banánnal is, ha épp az van otthon.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.