A csicseriborsó csodás alapanyag, egészséges, kiadós, fehérjedús, és ha konzervként, főtt változatban van belőle otthon, akkor 10 perc alatt laktató saláta készülhet belőle. Alakbarát, friss, köretként és önmagában is megállja a helyét, és bármilyen zöldséggel variálható ízlés szerint.
Általában nem kedveljük a konzerv alapanyagokat, de a csicseriborsó kivétel, ennél a zseniális hüvelyesnél tényleg ez a legjobb – kiadós, energiabarát és időspórolós – megoldás. Tartósítószert nem tartalmaz, jó áron beszerezhető, nagyon hosszan eltartható, rengeteg módon használható, és megúszhatunk vele egy éjszakányi áztatást és 1,5 óra főzést, ami energiafelhasználás szempontjából nem mellékes, ebben a szinte kész formában pedig mindig rendelkezésre áll, életmentő esetekben zseniális.
A csicseri semleges ízű, így minden zöldségféle jól passzol hozzá, és a fűszerezés tekintetében is nagyon barátságos, bármilyen ízvilág jól áll neki. Most egy kis brokkoli, paradicsom és lilahagyma társaságában kerekedett salátává egy könnyű, de selymes, citrusos öntettel, ami önálló és alakbarát egytálételként gyors vacsorának is tökéletes egy sűrű nap végére, de köretként is tálalható egészséges és gazdag salátaként.
Langyos csicseris saláta brokkolival
Hozzávalók:
Elkészítés: A brokkolit rózsákra szedjük, a szárrészről levágjuk a fás külsőt, és a zsenge belső részt is feldaraboljuk. Sós, forró vízbe tesszük, és forrástól számítva 5 percig főzzük, majd leszűrjük.
Közben a csicseriborsót leszűrjük, a koktélparadicsomokat negyedeljük, a lilahagymát meghámozzhuk, négybe vágjuk, majd felszeleteljük, és az összes zöldséget egy tálba tesszük. Az öntethez az összes alapanyagot egy kis tálkában kikeverjük.
A leszűrt brokkolit a zöldségekhez adjuk, meglocsoljuk az öntettel, alaposan összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk. Önmagában is tökéletes és laktató, vegánok egy kis sült tofuval, vegák tükörtojással, húsevők egy szelet hirtelen sült csirkemellel is gazdagíthatják, ha tartalmasabb fogásra vágynak.