A tésztaételeket - finomságuk mellett - gyorsaságuk és egyszerűségük miatt kedveljük, és bizony gyakran akad olyan alkalom, amikor életmentő egy egyszerű és pikk-pakk recept. Ez a spenótos-juhtúrós tészta épp ilyen, mindennel együtt 15 perc alatt megvan.
A juhtúró ritkán kerül tésztaszószba, pedig nagyon karakteres és tökéletesen olvad, belesimul a mártásba, összetartja, a tésztával összeforgatva pedig minden falatját elképesztően aromássá teszi. Most húsmentes változat készült egy kis cukkinivel és spenóttal, de akár egy kis pirított baconnel vagy csirkemellel is gazdagítható húsimádóknak, és a bryndzától olyan finom és krémes, hogy azoknál is érdemes próbálkozni vele, akik amúgy a spenótot nem kedvelik.
Ebbe a fogásba most fagyasztott leveles spenót került, ami azért praktikus alapanyag, mert kockákban fagyasztva kapható, így nem kell feltétlenül az egészet felhasználni egy főzésre, mint a pürésített változatnál, és nagyon sokoldalúan felhasználható, kevésbé vizes és sokkal aromásabb, mint a pépes spenótpüré.
Spenótos tészta juhtúrósan
Hozzávalók:
Elkészítés: A tésztának vizet teszük fel, közben a zöldségeket megtisztítjuk, a lilahagymát szálasra vágjuk, a cukkinit hosszában négybe vágjuk, majd felszeleteljük. A főzővizet sózzuk, majd a tésztát beleszórjuk, és a csomagoláson feltüntetett időnél 1 perccel kevesebb ideig főzzük, majd leszűrjük.
Közben az olajon megfuttatjuk a lilahagymát és a cukkinit, hozzáadjuk a fokhagymát és a fagyos spenótot, felöntjük tejszínnel, sózzuk és borsozzuk, kevergetve addig főzzük, míg a spenót felenged. A tészta főzőlevéből szűk merőkanálnyit a szószhoz adunk, belemorzsoljuk a juhtúrót, majd beleforgatjuk a leszűrt tésztát, és 2 percet hagyjuk rotyogni, néha átkeverve, hogy a tészta kissé beszívhassa a finom juhtúrós szaftot.
Azon melegében tálaljuk, ízlés szerint morzsolhatunk rá kevés extra juhtúrót.