Írd be, mit keresel:

Banános-zabpelyhes muffin puhán, illatosan, diétásabban

Egy egészséges alapanyagokkal készülő muffin nemcsak sütiként állja meg a helyét, de gyors reggelinek is ideális, ha előző este megsütjük. Ha pépesített banánnal, zabpehellyel és chiamaggal készítjük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kellő energialöketet, sok rostot veszünk magunkhoz, amivel délig pöröghetünk, miközben alakbarát, ráadásul isteni finom is.

Cookta - 2022.04.22.
Banános-zabpelyhes muffin puhán, illatosan, diétásabban

Ez a muffin tulajdonképpen egy tojással és kevés liszttel gazdagított zabkása megsütve, a pépesített banán pedig több szempontból is nagyon jót tesz neki. Egyrészt illatossá és puhává teszi, hosszan frissen tartja, akár 3-4 napig is tökéletes marad a gyümölcs nedvességtartalmának, ráadásul a banánnak köszönhetően cukrot és zsiradékot is kispórolhatunk belőle, mégis tökéletes tésztájú, puha és könnyű muffinokat kapunk.

Ezt a rostokban és fehérjében is gazdag, csak kevés cukrot tartalmazó tésztát nagyon egyszerűen összeállíthatjuk és változatosan ízesíthetjük. Most darabolt dió és chiamag került bele, a dió kellemesen megpörkölődik a tetején, a chiamagok pedig finoman roppannak a fogunk alatt, de ízlés szerint készíthetjük a dió helyett más maggal, keverhetünk bele aprított aszalat gyümölcsöt, de akár maréknyi friss vagy fagyasztott áfonyát vagy málnát is. Minden változatban finom, reggelire, uzsonnára, edzés előtt vagy után is jól jöhet – sőt akár a zacskóba zárva le is fagyasztható más alkalomra, amikor nem érünk rá sütögetni.

Banános-chiamagos zabpehelymuffin

Hozzávalók:

  • 2 érett banán
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg finomabb szemcséjű zabpehely
  • 5 dkg barna cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 nagyobb tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál chiamag
  • 2 marék darabolt dió
  • csipet só

Elkészítés: A zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, finomra őröljük. Egy keverőtálba kimérjük és összekeverjük a száraz alapanyagokat – a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, az őrölt fahéjat, a chiamagot, a cukrot és egy csipet sót. A banánokat egy villával jól összepépesítjük, hozzáöntjük a tejet, az olajat, valamint a tojások sárgáját, elkeverjük, és a száraz keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. A tojásfehérjéket elektromos robotgéppel habbá verjük, és először 2-3 evőkanálnyi habbal kicsit fellazítjuk a tésztát, majd az összes habot hozzáadva könnyedén összeforgatjuk. Legvégül a dió felét belekeverjük.

A masszát papírkapszlival kibélelt muffinformákba elosztjuk, megszórjuk a maradék dióval, 200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, langyosan, hidegen is fogyasztható.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.