Az vagy, amit megeszel - tartja a mondás, bár ezzel azért lehetne vitatkozni. Persze a kifejezés inkább arra utal, hogy, amilyen módon táplálkozunk, amennyire odafigyelünk a tápanyagok minőségére, vitamintartalmára, aszerint alakulhatnak a szervezet belső folyamatai. És tény, hogy például a túlzott cukor és szénhidrát fogyasztás elhízáshoz és betegségekhez vezet, míg egy mediterrán diétától kivirulhat az ember.
Manapság, amikor annyi a civilizációs betegség, és néha nem találni az okokat, kiemelten fontos odafigyelni a táplálkozásunkra, annak tisztaságára, minőségére, összetételére. Bizonyos élelmiszerek ugyanis kifejezetten kedvezőek lehetnek vitalitásunkra, míg másfajták károsak.
Milyen egészségmegőrző szerepe lehet az ételeinknek?
Ha belegondolunk, a táplálkozásunk voltaképpen a kulcsa mindennek. A bevitt élelmiszerekből kellene energiát nyernünk, támogatni a szervezet belső folyamatait, fenntartani az anyagcserét és energia mérleget, fejlődni, gyarapodni és egészségesnek maradni. Egy megfelelő élelmiszer táplál, lehet energetizáló hatása, támogathatja az immunrendszert a benne található antioxidánsokkal, segítheti értékes zsírsavakkal a szív-érrendszert, B-vitamin tartalma táplálhatja az izmokat vagy az idegrendszert, de lehet akár ízületvédő hatása is ha mondjuk glükozamint, kalciumot tartalmaz.
Hogyan árthatnak az ételeink?
Sajnos elég könnyedén. Minél feldolgozottabb egy étel, minél több adalékanyagot tartalmaz, minél több kémiai hatásnak van kitéve, annál messzebb kerül eredeti tartalmától. A mai napig nem tisztázottak bizonyos adalékok, színezékek, tartósítószerek hatásai.
És a másik probléma a túlzott finomított cukor. Van a párizsiban, a kenőmájasban, mindenféle italokban, nem is beszélve a nassolásra szánt ételekről, de még az amúgy egészséges magvakat, granolákat is jól megcukrozzák. Érdemes tudni a cukorról, hogy üres kalóriák tömege, rosszat tesz a vércukorszintnek, a hormonrendszernek, elsődleges tápláléka a baktériumoknak, gombáknak, de még a daganatos sejteknek is.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok és a túl sok felesleges glükóz pedig zsírszövetként raktározódik, amitől kialakul az elhízás. Az pedig már sajnos tisztázott tény, hogy a túlsúly rengeteg komoly betegség előszobája, kockázati tényezője.
Mit együnk, hogy egészségesek maradjunk?
1. Diófélék, olajos magvak
A legjobb csemegék, akár enyhén pörkölve is, de inkább sótlanul és pláne cukrozatlanul! A magvak tele vannak értékes anyagokkal, úgy, mint B-vitaminok, E-vitamin, D- és A-vitamin. Az ásványi anyagok közül kalcium és magnézium mindig van bennük. Növényi zsírsavtartalmuk jót tesz az érfalaknak, a koleszterinszintnek, a keringési rendszernek. Készülhet belőlük magliszt, magtej, tehetők süteményekbe, műzlibe, vagy szimplán rágcsálhatjuk őket nyersen. Ráadásul növelik a szerotonin szintet, ami a stressz leküzdéséhez, a depresszió és szorongás elkerüléséhez fontos.
2. Étcsokoládé
Méghogy nem lehetnek finom dolgok ezen a listán! Ugyan nem a cukrozott változat, de a sötét csokoládé is itt van, mivel kiváló antioxidáns, vagyis védi a sejteket és szintén hat a szerotonin termelésre.
3. Zab, zabpehely
A zab az egyik legjobb gabonafajta, számos módon elkészíthető, lehet belőle magliszt, édes kása, sós köret, zabtej vagy müzli is. A zab rosttartalma támogatja az emésztést és a vércukorszint egyensúlyban tartását is, a bélbaktériumoknak kimondottan jót tesz. Tartalmaz folsavat és egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidráttartalmából pedig értékes energiához jutunk.
4. Brokkoli, kelfélék, spenót
Igen, most egy kicsit már meredekebb a pálya, de azért nem kell elhúzni a szánkat. Ezek a sötétzöld növénye igazi vitaminbombák, szuperélelmiszerek K-vitaminnal, vassal, antioxidánsokkal. Egyszerre táplálnak és védenek. Ezer féle köret készülhet belőlük, hogy csak egy csodásat mondjunk: grillezett/sült brokkoli ráolvasztott sajttal.
5. Savanyú káposzta
Az erjesztett lé egy immunerősítő ital, ráadásul nagyon olcsó. Persze kiváló pörköltek mellé savanyúságnak is, de önmagában is ehetjük akár kiló számra, mert a savanyított káposzta az egyik legjobb C-vitamin forrás pl.télvíz idején, rosttartalma pedig segíti a bélmozgást és a bélflóra egészségét.
6. Halételek
A halak húsa értékes omega 3 vegyületeket tartalmaz, kalciumot, foszfort, fehérjéket. Nem véletlenül egészségesek a tenger menti népcsoportok, de persze az édesvízi halak is nagyon értékesek. Arra érdemes figyelni, hogy milyen helyről származik a hal, ne legyenek szennyezett vizek a közelben.
7. Belsőségek
Ezeket a végére hagytuk, mert sokaknak nem jön meg az étvágyuk a májtól, zúzától, léptől, velőtől, pedig a legkevésbé ismert superfoodok. Rengeteg bennük a tápanyag, a fehérje, a vitamin, a kollagén, a vas, a legjobb roboráló ételek, számos diétába beleillenek. Érdemes felfedezni őket!