Írd be, mit keresel:

Piskótatorta vaníliásan, pikáns rebarbarával

Megjelent az egyik tavaszi kedvencünk is, a rebarbara. Mondanánk, hogy gyümölcs, de hivatalosan éppenséggel zöldség, a sóska rokona, és imádni való savanykás, friss ízét is épp ennek köszönheti. Ettől eltekintve szinte csakis gyümölcsként használatos, desszertekben. Most egy kevert tésztás piskótatorta készült vele, vaníliásan, nagyon illatos és puha tésztával.

Cookta - 2022.04.27.
Piskótatorta vaníliásan, pikáns rebarbarával

A rebarbara színe a zöldtől az egészen sötét rózsaszínűig változhat, a nagyon szép, húsos, vastag levélszár a fogyasztható része. A színe nem az érettségétől, hanem a fajtájától függ. Nem csalódhatunk benne: mindegyik savanyú, viszont jól megszelídíthető egy kis cukorral, esetleg némi almával vagy eperrel összepárosítva. Vásárláskor arra figyejünk, hogy lédús, feszes és nehezen hajlítható legyen, mert ezek a friss példányok. Ha a szárvégeken esetleg maradék levelet látunk, azt vágjuk le és dobjuk el, mert ez fogyasztásra nem alkalmas: oxálsavat tartalmaz.

A rebarbara nagyon finom kompótnak, szörpnek, krémnek vagy pudingnak, de gyakran kerül pitébe is. Most egy vajas piskótatésztába potyogtak a falatnyi darabokra vágott és előzőleg vaníliás cukorral összeforgatott rebarbaradarabkák. Mivel nagyon jól harmonizál a vaníliával, a puha, szaftos tészta is vaníliás, illetve egy kis mandula is gazdagítja. Nagyon finom, miközben tényleg egyszerű, sokáig friss, igazán tavaszi sütemény.

Rebarbarás-vaníliás piskótatorta

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg lágy vaj
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg rebarbara
  • csipet só

Elkészítés: A rebarbarát gondosan meghámozzuk, késsel finoman lehúzva a külső bőrt, és ha nagyon szálas, akkor attól is megszabadítjuk. 2-3 centis darabokra vágjuk, egy tálba tesszük, és megszórjuk 1 csomag vaníliás cukorral, összeforgatjuk és félretesszük.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, a lágy vajat, és simára, habosra keverjük kézi robotgéppel. Hozzáadjuk a tejet, ezzel is elkeverjük, majd jöhet a mandula és a sütőporral elkevert liszt, ezzel is simára keverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és először 1-2 kanálnyi habbal a tésztát fellazítjuk, majd 2-3 részletben az összes habot beleforgatjuk.

Kikent, lisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és a tetejére szórjuk a vaníliás rebarbarát.

180 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd lekapcsolva a peremet teljesen kihűtjük tálalás előtt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.