A vajas croissant és a csokis párna a francia pékségek kikerülhetetlen klasszikusai. Foszlósak, illatosak, kívül finoman roppannak sok apró morzsával, belül pedig könnyedek és puhák.
A vajas leveles tészta a jó croissant és pain au chocolat – vagyis csokis párna – titka, amit otthon elég macerás elkészíteni, bár nem lehetetlen. Mikes Márk receptje tényleg nem túl bonyolult, egy kis gyakorlattal érdemes nekiállni, a receptje itt található >>
Ha valaki kész tésztával dolgozna, ez sem szentségtörés, akkor tulajdonképpen igazán gyerekjáték, de arra ügyeljünk, hogy VAJAS leveles tésztát vásároljunk, ne margarinosat. Ez friss kiszerelésben kapható, és nagyon jól lehet vele dolgozni.
Persze az sem mindegy, hogyan tekerjük, formázzuk a tésztát, hogy olyan legyen, mint a profiké. Ezt Hervé, egy francia gasztroblogger mutatta meg Instagram-oldalán, a technika nagyon egyszerű, de van benne egy kis trükk is, amivel tényleg igazán szépséges péksüteményeket kaphatunk.
Így készül a formás croissant:
Így pedig a csokis párna:
És ilyen szép lesz:
Jó tekergetést, sütögetést!