A legendás Jávor Pál a filmekben megformált karaktereihez hasonlóan gyakran múlatta az időt cigányzenészek és finom ételek társaságában. “Senki sem tud úgy mulatni, mint a Jávor Pali” – tartotta a mondás. Civilben azonban kevésbé volt közösségi ember, mint a mozivásznon, inkább egyedül vagy szűk társaságban élvezte a dallamokat és a magyaros ízeket. Mindenki Palija a méltán híres Halásztanya étterem törzsvendégei közé tartozott. De miket fogyasztott legszívesebben?
Jávor Pál, az első magyar filmsztár kiemelt figyelmet kapott a bulvársajtótól. Kevés – talán egy sem – hozzá hasonló egyénisége volt/van a magyar kultúrának. Bár vitathatatlanul voltak balhéi, botrányai, a nép szeretetét sosem veszítette el. Köszönhette ezt egyrészt annak az elképesztően erős karizmának, amivel rendelkezett; másrészt annak a “magyarságnak”, ami áradt minden tettéből és megszólalásából.
“Ha Jávor Pál belépett a Halásztanya kerthelyiségébe, hogy szokása szerint elfogyassza kedvenc pacalpörköltjét, megélénkültek az asztalok körül ülők, mindenki utána fordult” – jegyzi Hamvas Béla A vendéglős és híres vendégei című írásában.
Hamvas kitért arra is, mi volt a művész úr menüje. Lássuk!
Aperitif: Szilvapálinka
Tudtad, hogy a pálinka készítési eljárását és az abban felhasznált anyagokat törvényileg szabályozzák? Egy italt csak akkor nevezhetünk pálinkának, ha Magyarországon termett gyümölcsből készül, egyéb adalékanyagokat nem tartalmaz, és legalább 37,5%-os alkoholpárlat. Ezen felül a gyümölcs leszedésétől, a főzésen át a palackozásig mindennek hazánkban kell történnie.
Ha mézes ágyas pálinkát szeretnél készíteni, hevíts fel mézet, öntsd egy 1 literes üvegbe, majd dobálj bele aszalt és/vagy kandírozott gyümölcsöket. Ha kész, töltsd fel a palackot pálinkával, és rázd össze a tartalmát. Ezután nincs más dolgod, mint várni másfél hónapot – időközben néhányszor ismételd meg a rázást.
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában
Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Az esemény tisztelgés Jávor Pál színművész előtt, akit Csonka András, Kamarás Iván, Miller Zoltán, Nyári Kálmán, Varga Viktor, Váradi Gyula és Veréb Tamás elevenít meg a színpadon. A hangszereket ifj. Sárközi Lajos – Prima Primissima díjas művész – és zenekara szólaltatja meg. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Pacalpörkölt magyarosan
Hozzávalók:
Először átmossuk a pacalt forró vízben, lecsepegtetjük, majd 1×3 centis darabokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk, lepirítjuk zsírban, ezután meghintjük pirospaprikával. Egy leveskockát 4 deci forróvízben feloldjuk, és rögtön ráöntjük a pirított hagymára. Jöhet rá a fokhagyma, a köménymag és a paradicsompüré, majd egy alapos keverés. Jöhetnek a pacalcsíkok és a só.
A maradék húsleveskockát is feloldjuk, és felöntjük húslevessel a pörköltet addig, hogy ellepje. Lefedjük, és négy óráig főzzük. Néha rákeverünk, és ha szükséges, öntünk még rá levest. Két óra után hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket. A főzés végén hozzádjuk a lisztet, hogy besűrűsödjön. Ha megpuhult, főtt burgonyával tálalhatjuk.
Ropogós sertéscsülök, vegyes salátával
Csülök majdnem pékné módra, omlósan és ropogósan
A csülök igazi emberes fogás. Klasszikusan sült burgonyával és savanyú káposztával kerül a tányérra, de ettől még nem feltétlenül készült pékné módra.
Recepetett IDE KATTINTVA olvashatod tovább.
Svájci sertésragu
Hozzávalók:
Először a zsírban megpirítjuk a felkockázott húsunkat. Rádobjuk a hagymát, és miután üvegesre pirult, felengedjük vízzel. Jöhet a fokhagyma, majd ízlés szerint a sűrített paradicsom, a só és a köménymag. Összekeverjük, lefedjük, és puhára főzzük. Ha megpuhult, ecettel és borssal ízesítjük. Ezután elkeverjük a lisztet és a tejfölt, és hozzáadjuk az apróra vágott ecetes uborkákkal. Épp csak néhány percig főzzük együtt őket, és levesszük a tűzről.
Omlettszuflé baracklekvárral
Hozzávalók:
A tojásfehérjéket néhány csepp citromlével habbá verjük. Ezután részletekben, folyamatos kevergetés mellett előbb hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a baracklekvárt. Zsírral vagy vajjal kikent tálba tesszük a kúp alakúra formált habot. Középmeleg sütőben öt percig sütjük. Miután kivettük, ráöntjük a rumot és megszórjuk vaníliás porcukorral. Ezután meggyújtjuk a rumot, és hagyjuk, hogy karamellizálódjon a cukor. Fontos, hogy közvetlenül tálalás előtt készítsük el a desszertet, mert frissen adja a legjobb élményt.
Italok
Jávor Pál kávét, soltvadkerti kadarkát és ásványvizet fogyasztott a menühöz.