Írd be, mit keresel:

Kihasználjuk a hőséget: szárított paradicsom házilag

Az egyik legfinomabb mediterrán csemege a szárított paradicsom, édes, intenzíven aromás, a napfény esszenciája. Rengeteg módon használható, szendvicskrémbe, salátába, betölthetjük csirkemellbe, tehetjük tésztaszószba, mindnek különleges ízt ad. Egyetlen hibája, hogy meglehetősen drága – a jó hír viszont, hogy házilag jóval kiadósabban elkészíthető.

Cookta - 2022.08.03.
Kihasználjuk a hőséget: szárított paradicsom házilag

A rekkenő kánikulát és a tűző nap erejét akár a javunkra is fordíthatjuk, épp ideális idő ez szárított paradicsom készítésére. Ebben az időjárásban akár 2-3 nap alatt elkészül, és sok dolog igazán nincs vele. Érdemes kisebb szemű húsos lucullus fajtát választani, mert ennek kevés a magja és a leve, vékony a héja, a húsa viszont jó vastag, de koktélparadicsomot is száríthatunk, ez is nagyon jó hozzá.

Hagyományosan kifeszített hálón, tüllel letakarva szárítják a sós tengeri levegőn a paradicsomokat, így alulról és felülről is szellőzik, szárad, de egy tepsiben is jól működik, ha az elején leöntjük róla a kifolyó levet. Akinek nincs kertje, terasza, erkélye, az sütőben is elvégezheti az aszalást, igaz, ehhez órákig kell járatni a sütőt, de végül is ebben a hőségben ez akár tulajdonképpen mindegy is lehet…

Szárított paradicsom napon és sütőben

Hozzávalók:

  • 2 kg paradicsom – lucullus vagy koktélparadicsom a legjobb
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • olívaolaj
  • kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring ízlés szerint
  • 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A paradicsomokat megmossuk, mérettől függően félbe vagy cikkekre vágjuk, egy tálba tesszük, meghintjük a sóval és a balzsamecettel, összeforgatjuk, és fél órát állni hagyjuk, hogy egy adag levet kieresszen.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, néhány ág kakukkfüvet rámorzsolunk, ízlés szerint kicsit borsozzuk, ha a napon szárítjuk, akkor a bogarak miatt letakarjuk egy tüllel, és kitesszük a napra. Estére érdemes behozni, majd másnap leönteni róla a nedvességet, és tovább aszalni. Hőmérséklettől függően 2-3 nap alatt elkészül, akkor jó, ha ruganyos, de száraz. Ha sütőben aszaljuk, akkor 120 fokon, légkeverés mellett 3–4 órát szárítjuk, a paradicsom levesességétől függően.

Kisebb méretű tiszta üvegekbe tesszük, zöldfűszereket és félbevágott fokhagymagerezdet teszünk mellé, és felöntjül olívaolajjal, majd lezárjuk.

A hűtőben tárolva nagyon hosszan, hónapokig eláll.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.