Könnyű, nyári, gyors és egyszerű, egy adag salátával tökéletes vacsora, de előételnek, vendégvárónak is remek. A lepénykék hamar elkészülnek, a napérlelte, aromás és illatos szabadföldi paradicsom és a kecskesajt duója igazán ellenállhatatlanná teszi.
Igazán kevés alapanyagból készül, de abból viszont érdemes jó minőségűt választani, gondolunk itt elsősorban a zamatos, érett paradicsomra, hiszen ez adja a lepény lényegét. Ehhez jön a készen kapható leveles tészta, amiből ma már nagyon finomakat találunk, illetve egy kis kecskesajt. Aki nem szereti ennek a sajtfélének a jellegzetes „kecskés” ízét, használhat fetát vagy rokfortot, esetleg más sajtot, de mindenkit rábeszélnénk a kecskesajtos változatra, mert ezzel igazán különleges és finom.
A lepényekben egy kis csavar még a mézes-mustáros kence, ami a paradicsomok alá kerül: istenien passzol az édes és pikáns ízvilág ehhez a kombinációhoz, miközben pofonegyszerű. Ha salátát készítünk mellé, akkor azt is érdemes mézes és mustáros, citromlével és olívaolajjal elkevert öntettel meglocsolni, tökéletes lesz az összhatás.
Paradicsomos-kecskesajtos lepénykék
Hozzávalók:
Elkészítés: A leveles tésztát kiterítjük, téglalapokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
A mustárt és a mézet összekeverjük, megkenjük vele a tésztalapokat, meghintjük a kakukkfűvel.
A paradicsomot vékonyan felszeleteljük, ha koktélparadicsomokat használunk, akkor félbevágjuk, majd a tészták tetején elosztjuk. Rámorzsoljuk a sajtot, sózzuk, borsot őrölünk rá, megcsepegtetjük olívaolajjal, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 15–20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve forrón, langyosan és hidegen is tálalhatjuk, pár levél bazsalikommal meghintve.