Hűvösebb napokon kimondottan jólesnek a sütőben sült fogások, amiben nemcsak a különféle ízek és aromák sülnek és simulnak össze, de a konyha is átmelegszik, a finom illatok pedig betöltik a levegőt. Most egy húsmentes, szénhidrátszegény és nagyon finom, tartalmas sajtos felfújtat hoztunk.
Pár egyszerű zöldségből is készülhet remek és laktató fogás, ha kellően felturbózzuk sajttal és tojással. Egyszerű, nagyon mutatós, és önmagában is megállja a helyét, de húsmániásoknak köret is lehet, például egy szelet sült csirkemell kísérőjeként.
A cukkini vékonyra szeletelve és feltekerve került most a tepsibe, de akár karikázhatjuk vagy kockázhatjuk is, gazdagíthatjuk más zöldségekkel is. A füstölt sajtot és a curryt viszont nem érdemes elhagyni a tepsis fogásból, mert bár elsőre furcsa párosításnak tűnhet, nagyon jól működnek együtt ebben a színes és melengető finomságban.
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkinik végeit levágjuk, hosszában vékonyan felszeleteljük, besózzuk. A paradicsomot és a megtisztított répát felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk.
Egy evőkanálnyi vajat egy serpenyőben felolvasztunk, megdinszteljük rajta az újhagymát és a répát, éppen csak roppanósra, majd a tűzről lehúzva félretesszük.
A tojásokat tálba ütjük, villával felverjük, sózzuk, borsozzuk, a curryt, a lisztet és a tejszínt is hozzáadjuk, simára keverjük, majd hozzáreszeljük a kétféle sajtot.
Egy nagyobb vagy több kisebb sütőformát kikenünk a maradék vajjal, az aljára öntjük a párolt újhagymás répát, a tál oldalát kirakjuk a paradicsommal. A cukkiniszeletekről felitatjuk a nedvességet, felcsvarjuk a sótól felpuhult szeleteket, és a sütőtálba állítgatjuk. Egyenletesen rálocsoljuk a sajtos-tojásos keveréket.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 25-30 perc alatt megsütjük.