Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek nálunk is a thai gyorséttermek, ahol többnyire üvegfalon keresztül látható, hogyan dolgoznak a szakácsok. Zseniális, hogy minden frissen és percek alatt elkészül, ráadásul nagyon izgalmas ízvilágú. Viszont nem árt tudni, hogy ezek az ételek tényleg pofonegyszerűek, így néhány különlegesebb alapanyag beszerzésével akár otthon is könnyedén elkészíthetjük, mint például ezt az isteni marhahúsos fogást.
Akik szeretik az ázsiai ízeket, azoknak nem ismeretlen a szezámolaj, a halszósz vagy a gyömbér, és szerencsére ezek ma már egyre könnyebben beszerezhetőek a szupermarketek tematikus hetein vagy a hiperekben állandó jelleggel. Kiadósak, hosszan kitartanak, nem romlékonyak, és változatosabbá tehetik ételeinket.
Most egy thai marhahúsos serpenyős vagy wokos isteni finom, gyors és egyszerű, színes és szaftos receptet mutatunk, amit tálalhatunk rizzsel vagy tésztával is. Thai bazsalikommal készült, ami kertészetekben könnyedén beszerezhető cserepes változatban, kicsit ánizsosabb illatú, fűszeresebb, mint a hagyományos bazsalikom, de ennek hiányában persze a sima bazsalikommal is készíthetjük.
Hozzávalók:
Elkészítés: A marhahúst egészen vékony csíkokra vágjuk, a megtisztított hagymát félfőre, a húsos paprikákat szintén csíkokra vágjuk. A szószhoz a szóját, a halszószt, a csiliszószt és a mézet összekeverjük, majd az étkezési keményítőt is hozzákeverjük.
Egy nagy serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk a szezámolajat, hozzáadjuk a marhahúst, 3-4 percig sütjük időnként megkeverve, majd hozzáadjuk a hagymát és a paprikákat, és néha megkeverve hagyjuk egy kicsit összeesni, közben megtisztítjuk és lereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, ezt is hozzáadjuk, alaposan összeforgatjuk, majd hozzáöntjük a szószt, és kevergetve még 1 percet főzzük, amíg besűrűsödik. Végül hozzáadjuk a bazsalikomot és az apróra vágott friss vagy őrölt szárított csilit, még egyszer átforgatjuk.
Párolt rizzsel tálaljuk, de készíthetjük tésztával is, amivel még a wokban, vagy serpenyőben összepirítjuk.