Aki szereti a sajtot, annak kedvence lesz ez a sült sajtgolyó: kívül ropog, belül puha, csupa sajt az egész, és gyorsan elkészül, amíg a sütéséhez felmelegszik az olaj.
Vendégvárónak, baráti beszélgetéshez, borozáshoz is tökéletes, de gyors ebédnek, vacsorának is jó rántott sajt helyett, panírozás nélkül – salátával tálalva. Ha kellően ízes sajttal készítjük, akkor són és borson kívül más fűszert nem igényel, de a semlegesebb sajtot is megbolondíthatjuk egy kis kakukkfűvel, provence-i fűszerkeverékkel, csilipehellyel, római köménnyel vagy akár petrezselyemmel, korianderrel.
Nagy előnye, hogy előre is elkészíthető, a hűtőbe vagy a fagyasztóba is tehetünk belőle, tálalás előtt csak pár perc sütés, és máris kész az aranyló falatka. Viszont csak melegen, frissen sütve igazán finom – akkor viszont abbahagyhatatlan. Érdemes többféle sajtot keverni, felhasználhatjuk például a már kevéssé csinos maradék darabkákat, így maradékmentőnek is nevezhető ez az ellenállhatatlan sajtlabda.
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy kisebb serpenyőbe annyi olajat öntünk, hogy 2 centinyi legyen benne, majd elkezdjük melegíteni.
A reszelt sajtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a lisztet, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszert is adhatunk hozzá, kézzel összedolgozzuk, és kb. 20 golyót formázunk a masszából. Zsemlemorzsában megforgatjuk, majd a felforrósodott olajban 1-2 perc alatt aranyszínűre sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Azon melegében tálaljuk – ízlés szerint mártogatóst kínálhatunk melé, de salátával is fogyaszthatjuk.