Aki kicsit is környezettudatos, és fontos neki az egészségesebb táplálkozás, az többnyire helyi és szezonális zöldségekre alapozza az étrendjét, kiegészítve természetesen a mindig rendelkezésre álló gabonák, hüvelyesek, fehérjék felhasználásával. Vannak divatos és a köztudatban kevéssé jelen lévő őszi-téli zöldségek, most 3 olyat mutatunk, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni.
Az egészséges alapanyagok labirintusában könnyű elveszni, mert mindig vannak felkapott, éppen szuperélelmiszernek kikiáltott darabok, mások pedig – miközben nagyjából ugyanilyen értékesek -, kiszorulnak a köztudatból. Így van ez az őszi, szezonális zöldségeknél is: míg a sütőtök és az édesburgonya egyre népszerűbb, a cékla és a sárgarépa is kezdi elnyerni megfelelő helyét, addig megfeledkezünk más, nagyon változatosan felhasználható, idényben jó áron beszerezhető, helyi alapanyagról. Kár lenne, mert a változatosság megszínesíti és megfinomítja a mindennapjainkat!
Külsejében és ízében is némileg hasonlít a burgonyára, de hatszoros a rosttartalma, ami jótékony az emésztőrendszerre, hamar eltelít, laktat, sokkal kevesebb kalóriával jóllakunk. A benne lévő szénhidrát egy bizonyos inulin, ami édes ízt és kellő energiát biztosít a szervezetnek, de nem emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Rengeteg vitamin és nyomelem van benne, magas a kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor- és cinktartalma, emellett sok C-vitamint és B1-, B2-vitamint tartalmaz. A kissé göcsörtös gumókat elég lesikálni, esetleg késsel lekapargatni a héját, és bármihez használhatjuk, amit amúgy krumplival készítenénk. Krémlevesnek is nagyon finom, videós receptünket itt találjátok >>
Ezek a mini kis káposztafejek sokkal többet érdemelnek, mint ahogy mostanság megítéljük. Brüsszeli káposztának hívják a legtöbb nyelven, mert ott nemesítették a hideget jól tűrő, nagyon egészséges zöldséget, ami kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír, de rostban és C-vitaminban is gazdag, emellett vasat és folsavat is szép mennyiségben tartalmaz, így a nők igazi jó barátja. Vízben szétfőzve valóban ízetlen és büdös – igen, így van -, de sütve például mennyei finom! Próbáljátok ki ezzel a sajtmártásos recepttel >>
Van, ahol francia hagyma a neve ennek a zsenge, de nagyon is aromás zöldségnek, ami nem véletlen, a franciáknál ugyanis alapzöldségnek számít, párolva, krémlevesnek, pitébe téve, szinte minden őszi-téli étel alapzöldsége, és önmagában megpárolva, kis könnyű öntettel a diéták alapdarabja. Nem véletlen, mert alig tartalmaz kalóriát, a hagyma minden jótékony tulajdonságát bírja, és főzve vagy sütve elveszti karakteres illatát, kellemesen édeskés, és szinte szétolvad a szájban. Próbáljátok ki ebben a finom levesben, nem fogtok csalódni >>