Az immunrendszerünkről beszélve szinte mindenkinek a C-vitamin-reklámok ugranak be először. Tény, hogy a különböző vitaminok és étrend-kiegészítők szedése kifejezetten jó ötlet lehet ebben az időszakban. Ezek antioxidáns-tartalmuknak és immunerősítő hatásuknak köszönhetően megvédenek minket a káros külső hatásoktól. A C-vitamin mellett segíthet az E-, az A-, valamint a D-vitamin is. Ami az ásványi anyagokat illeti, a cink, a folsav, a vas, illetve a szelén is jó szolgálatot tehet. Kevesebben ismerik, de a CBD-olaj mint táplálékkiegészítő is bír ilyen tulajdonságokkal – és ezt használva még tablettákat sem kell bekapkodnunk.
A fent említettek azonban csak a jéghegy csúcsát képezik. Ha szeretnénk ellenállóbbak lenni – vagy azok maradni –, elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a hidratálásra: napi 2,5-3 liter vizet igyunk meg! Aludjunk eleget, legalább napi 7-8 órát, nagyjából minden este ugyanabban a sávban, így testünknek lesz ideje regenerálódni! A testmozgást sem szabad elhanyagolnunk, ez ugyanis a keringés fokozása mellett segíti a sejteket, hogy könnyebben felvegyék a harcot a betegségekkel szemben.
Végül de nem utolsó sorban pedig különös figyelmet kell szentelnünk a mindennapi táplálkozásnak. Különösen igaz ez akkor, ha vonakodunk vitaminokat, táplálékkiegészítőket szedni – ilyen esetben ugyanis még fontosabb, hogy a lehető legtöbb vitamin juthasson be a szervezetünkbe az ételek által. De mégis mely ételeket érdemes előnyben részesíteni?
Azok, akiket egy kicsit is foglalkoztat az egészséges életmód, már biztosan kívülről fújják, hogy egy kiegyensúlyozott táplálkozás alapja, hogy minél több friss, organikus gyümölcs és zöldség kapjon benne helyet. Emellett fontos, hogy ne maradjanak ki belőle a legfontosabb élelmiszercsoportok, így megfelelő arányban tartalmazzon fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat is. Legyen benne minél kevesebb cukor, minél kevesebb feldolgozott, finomított élelmiszer. Ha ezeket az alapokat betartjuk, máris sínen vagyunk. Most pedig vegyük sorra, hogy a jelenlegi „rizikós” időszakban mi mindenből érdemes minél többet fogyasztani!
Igazi téli gyümölcsöknek számítanak a citrusfélék, amelyeknek kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalmuk. A citromot egy finom teába facsarva vagy a reggeli pohár vizünkben is fogyaszthatjuk, míg a narancsot és a grapefruitot magában, smoothiekban vagy gyümölcslevekben is. Ha ezekbe egy-egy csepp CBD-olajat is teszünk, már hatalmas lépést tettünk egészségünk megőrzéséért.
Az antioxidánsokban gazdag brokkoli nem kifejezetten őszi vagy téli zöldségféle, ennek ellenére ilyenkor is megtalálható a boltok polcain – és érdemes is utánanyúlni! Számos módon elkészíthetjük, de a párolás során tartja meg magában a legtöbb tápanyagot.
A fokhagyma igazi jolly jokernek számít, hiszen fantasztikus fűszer, ami szinte bármilyen ételt feldob, emellett pedig remek élettani tulajdonságokkal is bír. Felveszi a kesztyűt a fertőzésekkel szemben, jót tesz a szívnek, az artériáknak, de még az immunrendszert is felpörgeti. Szeleteljük rá az egyik kedvenc idénytermésre, a sütőtökre, radírozzuk be vele a pirítósunkat vagy főzzünk belőle krémlevest!
A gyömbér szintén egy olyan alapanyag, amihez gyakran fordulunk, amikor egy betegség ágynak dönt minket. Akár teában, akár önmagában főzetként fogyasztható, hogy kifejtse hatását a gyulladások ellen és egy kis löketet adjon az immunrendszerünknek. Kevesen tudják, de még a hányingert is képes csökkenteni.
A kurkuma még csak manapság kezd Magyarországon elterjedni, de azt igen gyorsan teszi, hiszen ez a fűszernövény számtalan remek tulajdonsággal bír. Fellép a szervezet gyulladásos betegségeivel szemben – még az arthritisszel szemben is –, de még az izomsérüléseket is képes pozitív irányba befolyásolni. Próbáljuk ki az indiai arany tejet, ami nemcsak ízletes, de garantáltan fel is melegít a hideg téli napokon!
Az édes-savanykás, különleges kivi telis-tele van folsavval, káliummal, K- és C-vitaminokkal – csak hogy néhányat említsük azon tápanyagok közül, amelyekben ez a kis gyümölcs bővelkedik. Éppen ezért érdemes akár magában, akár smoothiekban vagy gyümölcssalátákban rendszeresen fogyasztani.
Tudjuk, nem feltétlenül egyszerű odafigyelni az elegendő alvás, a testmozgás és a hidratálás mellett az étkezésre is – hiszen mindenkinek 24 órából áll a napja. A fent felsorolt alapanyagok azonban egyáltalán nem nehezen beépíthetőek az étrendbe, így szinte észre sem vesszük, és egykettőre rutinná válik a fogyasztásuk. Legyünk következetesek, hogy idén ősszel és télen elkerülhessük a betegségeket!