Írd be, mit keresel:

Rántott ponty mákos bundában – karácsonyi klasszikus egy kis csavarral

Karácsonykor a közösen elköltött ünnepi vacsora a nap fénypontja, amit vannak, akik minden évben hagyományosan, ugyanúgy készítenek, de vannak, akik évről évre szeretnek egy kis csavart belevinni a megszokott menübe. 

Cookta - 2022.11.01.
Rántott ponty mákos bundában – karácsonyi klasszikus egy kis csavarral

A karácsonyi menü összeállításakor általában a hagyományokra támaszkodunk, hiszen leginkább azok az ételek kerülnek az asztalra, amelyek a néphiedelem szerint egészséget, boldogságot és bőséget hoznak az eljövendő évre. Az egészséget a hagyomány szerint a magyar konyha jellegzetessége, a fokhagyma fogyasztása hozza el, így nem maradhat ki a karácsonyi ételekből sem; míg a jövő évet a méz édesíti meg. Számtalan családban ilyenkor a kis mézes csuprokat roppanós magvakkal töltik meg, így nemcsak csemegézni jó belőle, hanem tökéletes ajándék is lehet a fa alá.

A karácsonykor fogyasztott ételek többsége nagyon apró szemű, mivel a szokások szerint ezek bőséget hoznak a jövő évre az azt fogyasztóknak. Ilyen hozzávaló a mák, a bab, a lencse, a káposzta és a hal. Ennek megfelelően a karácsony egyik, talán legjellegzetesebb étele a bejgli, ami német származású kalácsfajta. Neve a beugen, azaz meghajlít szóból ered, amely a jellegzetes formájára utal. Általában mákkal vagy dióval töltjük meg, amelyek a bőséget szimbolizálják. A modernebb receptekben ugyanakkor már a bejgli számtalan verziója létezik, így az aszaltszilvástól kezdve a marcipánoson át egészen a gesztenyésig rengeteg különböző ízesítést találhatunk.

Forrás: Hámori Zsófia

A magyar konyha egyik legtipikusabb étele a töltött káposzta, amely nem maradhat le karácsonykor sem a legtöbb család asztaláról. A káposzta ugyanis az egyik legelterjedtebb ételünk, amelyet már a középkortól kezdve mindenki fogyasztott levesben, köretként, édesen vagy savanyítva, hússal vagy anélkül. A néphiedelem szerint leveleinek köszönheti bőségvarázsló szerepét. Manapság a legtöbben rizses-húsos töltelékkel töltik meg a kis káposztás batyukat, azonban egyre többen nyúlnak vissza az ősibb és manapság ismét trendi búzatöretekhez, a bulgurhoz vagy a hajdinához. Hús helyett pedig megtölthetjük csiperkével vagy erdei gombákkal is, új ízeket csempészve ebbe a klasszikus fogásba.

Forrás: Hámori Zsófia

A húsok tekintetében elég vegyes a kép, ahány ház annyi szokás, azonban a sertéshússal és a hallal biztosan nem lőhetünk mellé. A hal ugyanis a bőséget szimbolizálja számtalan apró pikkelyének köszönhetően. Ilyenkor általában halleves vagy halászlé készül, de gyakran sül rózsaszín lazacfilé is a sütőben. Sokan azonban mégis inkább a hazai vizekben is megtalálható halakat részesítik előnyben, így sok család konyhájában található meg a keszeg, a harcsa, a csuka vagy éppen a ponty. Azok számára, akik ebben az évben szeretnének valami új halas étellel előrukkolni, íme a klasszikus rántott ponty egy kis csavarral, a karácsonyi menük másik igen közkedvelt és már említett hozzávalójával, mákkal ötvözve.

Rántott ponty mákos bundában, sült céklás gerslivel

Hozzávalók:

  • 6-8 szelet ponty
  • 4 evőkanál mák (nem darált)
  • 2 tojás
  • 10 evőkanál liszt
  • 10 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

A körethez:

  • 3 db cékla
  • 30 dkg árpagyöngy
  • 10 dkg kéksajt
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A céklákat megmossuk, egyesével fóliába csomagoljuk, és a sütőben 200 fokon megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

A gerslit háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük.

A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk, először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a mákkal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajat hevítünk, ügyelve arra, hogy elég forró legyen, és aranylóan barnára és ropogósra sütük a bundás halszeleteket.

A céklákat felkockázzuk, a gerslihez keverjük, a kéksajtot felolvasztjuk, és szintén a gerslihez adjuk. Apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

Forrás: Vénusz.hu

Forrás: Vénusz.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.