Írd be, mit keresel:

Lazacfilé Wellington módra, az igazán ünnepi fogás egy kis csavarral

A Wellington-bélszín az angolszász karácsony egyik megkerülhetetlen fogása. Eredetileg bélszínnel és gombával készül, de népszerűsége miatt halas, főként lazacos formában is nagyon kedvelt. Kiadósabb és gyorsabban elkészül, mégis ünnepi, és olyan tartalmas, hogy elég egy saláta mellé kísérőnek.

Cookta - 2023.12.13.
Lazacfilé Wellington módra, az igazán ünnepi fogás egy kis csavarral

Ma már rengeteg változata létezik a Wellington-féle fogásnak, ami alapvetően leveles tésztába burkolt húsfélét jelez, valamilyen fűszeres zöldséggel gazdagítva. Nagyon látványos felszeletelve, ahogy a különféle rétegek láthatóvá válnak, és a húsos verziónak elég nagy kihívás az elkészítése, hogy minden réteg éppen megfelelően átsüljön. Ha viszon halat használunk, ezzel jóval könnyebb a dolgunk, mivel könnyebben és gyorsabban átsül, így nem kell az elősütéssel pepecselnünk.

Ennek az ünnepi fogásnak az is nagy előnye, hogy a köret és a főétel is egyben sül, így tökéletes mellé egy saláta kísérőnek, más köretet nem igényel. Mivel a lazachoz nagyon jól passzol a spenót, ezért egy pórés-spenótos töltelék került még a hal mellé, egy kis parmezánnal megfejelve. Felséges ízkombináció, ráadásul gyorsan összeállítható!

Lazacfilé Wellington módra

Hozzávalók:

  • 4 szelet lazacfilé
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 marék bébispenót
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál reszelt parmezán
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csomag leveles tészta
  • 4 teáskanál mustár
  • 1 tojás
  • só, bors

Elkészítés: A póréhagymát, a fokhagymát és a spenótot megtisztítjuk, finomra vágjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, a pórét, a fokhagymát és a spenótot rádobjuk, és kevergetve megfonnyasztjuk, majd sózzuk, borsozzuk, a tűztől levéve hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a reszelt parmezánt, összekeverjük, majd félretesszük.

A leveles tésztát kiterítjük, 4 egyenlő négyzetre vágjuk, majd lisztezett munkafelületen egy kis liszttel meghintve duplájára, jó vékonyra nyújtjuk. Mindegyiket megkenjük 1-1 teáskanálnyi mustárral, mindegyikre 1-1 szelet lazacfilét teszünk, sózzuk, borsozzuk, ráhalmozzuk a spenótos-pórés keveréket, a tésztát ráhajtjuk, a végeit visszahajtjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük, és lekenjük egy elhabart tojással.

180 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük – ennyi idő alatt a hal is átsül. Félbevágva, salátával tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.