Írd be, mit keresel:

Ünnepi fogás 30 perc alatt – rozé kacsamellel áfonyamártással

Egy ünnepi ételnek nem feltétlenül kell bonyolultak és hosszadalmasnak lennie, úgy is készülhet különlegesen finom és elegáns fogás, ha nem a konyhára fókuszálunk – karácsonykor úgyis sok más teendő van. A kacsamell hihetetlenül finom, ha jól van elkészítve, gyorsan elkészül, és mellette még a köret és a szósz is megvan fél óra alatt.

Cookta - 2023.12.20.
Ünnepi fogás 30 perc alatt – rozé kacsamellel áfonyamártással

Kacsamell nem mindennap kerül az asztalra, ezért sokan bátortalanul is állnak hozzá, pedig nem nagy ördöngösség az elkészítése, ha betartjuk a sütési instrukciókat. Iszonyatosan finom, a húsa szaftos és omlós, a bőre pedig ropogós, igaz, hogy ehhez serpenyőben és sütőben is kell sütni, viszont csak rövid ideig.

Ha pedig jól szervezzük a munkamenetet, párhuzamosan egy krémes krumplipüré és egy illatos, vörösboros-áfonyás mártás is elkészíthető. Az alábbi receptet követve biztos a siker.

Rozé kacsamell vörösboros áfonyamártással és krémes krumplipürével

Hozzávalók:

  • 4 kacsamellfilé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szál rozmaring
  • 60 dkg krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • őrölt szerecsendió
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 dl vörösbor
  • 5 evőkanál áfonyalekvár
  • 2 teáskanál méz
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 3 dl alaplé
  • 1 evőkanál rózsabors (elhagyható)
  • só, bors

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, leöblítjük, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.

Közben a kacsamellet megtisztítjuk, az esetleges tokmaradványokat eltávolítjuk, és a bőrös felét vékonyan beirdaljuk, majd sózzuk és borsot őrölünk rá, beledörzsöljük. A fokhagymákat meghámozzuk, lapjában félbevágjuk, a rozmaringot 2-3 centis darabokra tépkedjük.

Egy serpenyőt szárazon jó forróra felmelegítünk, és a kacsamelleket a bőrös felükkel lefelé belerakjuk. Mellédobjuk a fokhagymát és a rozmaringot, és a húsokat időnként lenyomkodva 3-4 percig sütjük, hogy kisüljön a zsír, és ropogós legyen a bőr, majd csipesszel megfordítjuk, és még 2 percet sütjük, majd lehúzzuk a tűzről.

A kacsamelleket áttesszük egy tepsibe, alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 10 percre, majd a sütőből kivéve, a fólia alatt még 10 percet pihentetjük.

Közben a leszűrt krumplihoz adjuk a vajat és a tejet, hozzáreszelünk egy kevés szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és krumplitörővel krémesre törjük.

A mártáshoz a serpenyőből kivesszük a rozmaringot, kiöntjük a zsírt, hogy csak 1 evőkanálnyi maradjon, a fokhagymát villával összetörjük, visszatesszük a tűzre, meghintjük 1 evőkanál liszttel, elkeverjük, majd felöntjük a borral, ezzel is elkeverjük. Hozzáadjuk az áfonyalekvárt, a mézet, a narancs reszelt héját és levét, az alaplét, sózzuk és borsozzuk, és kevergetve 6–8 perc alatt sűrűsödésig főzzük.

A kacsamelleket vágódeszkán szeletekre vágjuk, és a krumplipürével tányérokra rendezzük, majd a vörösboros áfonyamártással meglocsolva tálaljuk, dekorként rózsaborsot morzsolhatunk még a tetejére.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.