Friss, ropogós, savanykás és szuperegészséges. Ez a skandináv eredetű karácsonyi brokkolisaláta mindenki kedvence lehet, ráadásul negyed óra alatt elkészül.
Amikor pár hete kiírtam a Facebookra, hogy több skandináv receptet szeretnék publikálni, írt az egyik, Norvégiában élő magyar ismerősöm, hogy szívesen segít. Kaptam a lehetőségen, és jól kifaggattam, hogy mik a tradicionális norvég karácsonyi ételek, illetve neki melyik a kedvence. Rövid tanácskozás, majd töprengés után arra jutottam, hogy a gránátalmás brokkolisaláta lesz a befutó. Rengeteg előnye van: gyorsan elkészül, ami nemcsak a karácsonyi hajrában, de bármelyik hétköznapon is szimpatikussá tehet egy-egy receptet, emellett persze isteni finom, ropogós és egészséges, ráadásul könnyen lehet glutén-, tej-, tojás- és cukormentes változatban elkészíteni. Egy kicsit módosítottam az eredeti recept fűszerezésén, de a lényeg ugyanaz: roppanós zöldség, savanykás gyümölcs és mennyei íz, a gránátalma és a brokkoli házasítása zseniális ötlet. Úgy látszik, a norvégok tudnak élni. 🙂
Variációk ízesítésre
Ez egy nagyon egyszerű salátarecept, amit tetszés szerint feldobhatunk még egy-két hozzávalóval. Nagyon sok helyen láttam, hogy a recept utolsó fázisánál jó sok bacont is kevernek a salátába. Izgalmas ötlet, de én ezt most kihagytam, gondolván a vegán olvasókra, illetve arra, hogy a karácsonyi étkezések elég tartalmasak szoktak lenni, felesleges lenne még a salátát is extralaktatóvá tenni. Viszont ha egy átlagos hétköznapon készítjük, teljes értékű ebéd lehet ez a brokkolisaláta, igény szerint kiegészítve némi hússal, tonhallal, illetve még egy kis adag lassan felszívódó szénhidráttal – mondjuk kölessel.
Az eredeti recept alapja a majonéz és a tejföl/joghurt keveréke fele-fele arányban, úgyhogy aki nem érzékeny a tojásra, vagy van otthon tojásmentes majonéze, az megkóstolhatja azzal is, abban az esetben a mustár elhagyható a receptből. De egyébként a „tejszínes” krémhez sem kell ragaszkodni, egy egyszerű olívaolajos-citromos-zöldfűszeres öntet is nagyon jól harmonizál a brokkolisaláta ízével. Díszítésképp pedig mandula helyett diót vagy pirított szezámmagot is el tudok képzelni rajta. Hagymarajongóknak pedig mehet bele snidling vagy újhagyma is. Ha pedig nem kell számolnod a szénhidrátokat, pár szem aszalt áfonya is helyet kaphat a salátában.
Szénhidrátok
A teljes receptben 62,9 gramm szénhidrát van, kísérő salátaként fogyasztva ez a mennyiség nagyjából 4 kis adagot tesz ki. Tehát egy adag gránátalmás brokkolisaláta 15,7 gramm inzulinrezisztancia-diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz.
Brokkolisaláta gránátalmával
Hozzávalók:
Elkészítés: A brokkolit megtisztítjuk és rózsáira szedjük, majd sós vízben enyhén megfőzzük – fontos, hogy roppanós maradjon, úgyhogy maximum 1-2 percig hagyjuk csak főni, ha túl puha lesz, akkor nagyon sokat változik az ízélmény, rossz irányba. Ha kész, lecsöpögtetjük.
Közben kimagozzuk a gránátalmát. Ha egy vízzel teli tálban csináljuk, kevesebb „vérengzéssel” jár. Ha kész, hozzákeverjük a brokkolihoz.
A hagymát felaprítjuk, és a hozzákeverjük a gránátalmás brokkolihoz.
Elkészítjük a krémet: A kókusztejszínbe belenyomjuk a fokhagymát, elkeverjük benne a mustárt, a tahinit, a citromlevet és a fűszereket. Megkóstoljuk, hogy elég fűszeres-e, majd ráöntjük a zöldségekre, és jól elkeverjük.
Tálaláskor pirított (vagy sima) mandulapelyhet szórunk a tetejére.