Írd be, mit keresel:

Pulykamell tökéletesítve: áfonyaszósszal, ünnepien

A pulyka igazán jó alapanyag szinte minden alkalomra, karácsonykor pedig sok családban már hagyomány az ünnepi pulykasült. Akár egyben sütjük, akár a pulykamellszeleteket megtöltve és tekercselve, igazán különlegessé egy pikáns, fűszeres, illatos szósz teszi.

Cookta - 2022.12.01.
Pulykamell tökéletesítve: áfonyaszósszal, ünnepien

A pulykahús kimondottan sovány, ezért elkészítésekor érdemes odafigyelni arra, hogy semmiképpen ne száradjon ki. Jó választás, ha a pulykamellszeletet valamilyen szaftosabb töltelékkel töltjük, majd baconbe göngyöljük. A pulykához jól illenek a gyümölcsök, így tehetünk a töltelékbe aszalt szilvát, aszalt sárgabarackot, aszalt áfonyát, gesztenyét, de akár csíkokra vágott almát, körtét is, valamint egy kis reszelt sajtot vagy krémsajtot.

Füstölt sajttal és aszalt szilvával töltött pulykamell >>

Forrás:
Hámori Zsófia

Ha nem szeretnénk tölteni, és egyben sütjük a pulykát vagy egy szép pulykamellet, hogy omlós, színhús pecsenyét kapjunk, netán szaftosabb pulykacombot, akkor érdemes hozzá ellesni az angolszász gyökerekkel bíró áfonyaszósz receptjét. Ez klasszikusan vörös áfonyából készül, ellentétben a rántott sajtokhoz gyakran kínált és kedvelt kék- vagy feketeáfonya-mártással, de természetesen mindkét gyümölccsel készíthetjük.

Mivel nálunk nem kapható friss vörös áfonya, ezért aszalt áfonyával kell dolgoznunk, ami semmiben nem befolyásolja a szósz finomságát, a kék áfonya esetén pedig érdemes dzsemet használunk alapanyagként: egyrészt így is, úgy is hőkezelnünk kell, másrészt jóval pénztárcabarátabb.

Pikáns mártás vörös áfonyával

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 1 narancs
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 dl vörösbor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db csillagánizs
  • 1 kis rúd fahéj
  • csipet só
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés: A narancs és a citrom héját lereszeljük, a narancs levét kinyomjuk, mindezt egy kis lábasba tesszük. Hozzáadjuk a vörösbort, az áfonyát és a fűszereket, felforraljuk, majd takarékra vesszük, és fedő alatt kb. 10-15 percig főzzük.

A fűszereket kivesszük, a levéből egy keveset kiveszük, elkeverjük a mustárral, visszaöntjük. Az étkezési keményítőt egy pici vízzel elkeverjük, a mártáshoz öntjük, és 1-2 perc alatt besűrítjük.

Pikáns mártás kék áfonyával

Hozzávalók:

  • 2 dl áfonyadzsem
  • 1 szép nagy alma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 citrom
  • csipet só

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, egy kis lábasba tesszük. Hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, hozzáadjuk a cukrot, a fehérbort, a vizet és egy csipet sót, majd fedő alatt puhára pároljuk pár perc alatt.

Az áfonyadzsemet az almához öntjük, és botmixerrel krémesítjük.

Ez is érdekelhet:

Narancsos-zöldfűszeres sült pulyka >>

Gesztenyével töltött pulyka >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.