Írd be, mit keresel:

Ünnepi tiramisu karácsonyi ízekkel

A tiramisu olyan desszert, amivel nem nagyon lehet mellényúlni. Egy jó recepttel és jó minőségű alapanyagokkal egyszerűen ellenállhatatlan a krémessége, mindenki szereti, így jó választás lehet az ünnepi asztalra is, kicsit karácsonyivá varázsolva némi fűszerrel és csokoládéval.

Cookta - 2022.11.01.
Ünnepi tiramisu karácsonyi ízekkel

A tökéletes tiramisu titka a jó minőségű mascarpone és a friss tojás, a jó kávé és némi likőr. A klasszikus tiramisuba általában Amaretto, vagyis mandulalikőr kerül, ezt a karácsonyi változatban narancslikőrre cseréltük, ráadásul a krémbe is reszeltünk narancshéjat, hogy illatosabb, téliesebb hangulatú legyen. A karácsony jegyében pedig mézzel édesítettük, ami krémesebbé és illatosabbá teszi.

Hogy igazán ünnepi legyen ez az amúgy is gazdag desszert, a rétegek között olvasztott csokoládéval locsoltuk meg, nem is akármilyennel: a sokféle illatos fűszerből álló mézeskalácsos keveréket használtuk hozzá, ezzel kevertük össze, illetve a tiramisu tetejére is került a kakaóporba egy kevés belőle. Mennyei!

Karácsonyi tiramisu

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál méz
  • 1 dl erős kávé
  • 5 cl Cointreau (narancslikőr)
  • 1 narancs reszelt héja
  • csipet só
  • 20 dkg babapiskóta
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

A tetejére:

  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a mézet, habosra keverjük, majd hozzákanalazzuk a mascarponét, belereszeljük a narancs héját, és simára, krémesre keverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd először 2-3 kanálnyi habbal fellazítjuk a mascarponét, majd a maradék tojásfehérjét hozzáadva óvatosan összeforgatjuk.

A csokoládét megolvasztjuk gőz fölött, majd elkeverjük benne a mézeskalács-fűszerkeveréket. A kávét lefőzzük, és a narancslikőrrel együtt egy tálba öntjük.

A babapiskóták felét megmártjuk a likőrös kávéban, majd egy tál aljára lerakjuk, egy réteg mascarponés krémet simítunk rá, majd egyenletesen meglocsoljuk az olvasztott csokoládéval. A maradék piskótát is megmártjuk a kávéban, a krémre rakosgatjuk, majd befedjük a maradék mascarponés krémmel.

A hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük néhány órára vagy egy éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek, majd tálalás előtt meghintjük mézeskalács-fűszerkeverék és kakaó keverékével.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.