Írd be, mit keresel:

Ünnepi, de egyszerű: pulykatekercs aszalt gyümölcsökkel

Sokan választják a pulykahúst az ünnepi asztalra, ami egyrészt nagyon jól ízesíthető, másrészt nagyon szép és sovány színhús, de éppen ezért roppant könnyen ki is szárítható. Ha belülről jó szaftos töltelékkel, kívülről baconnal kényeztetjük, és előtte fűszeres tejbe is beáztatjuk, akkor viszont pompázatos és isteni finom!

Cookta - 2023.12.19.
Ünnepi, de egyszerű: pulykatekercs aszalt gyümölcsökkel

Isteni finom, szaftos, fűszeres, édes-sós ez az aszalt gyümölccsel – sárgabarackkal és vörösáfonyával – töltött húsrolád, amit egyszerű elkészíteni, és nagyon mutatós is. Kívülről ropogósra sült bacon borítja, benne borban áztatott zamatos gyümölcsök, a sovány pulykamell pedig a kettő között nagyon omlósra és ízesre sül.

Akkor igazán finom, ha a hússzeleteket előtte bepácoljuk fűszeres – itt fokhagymás és kakukkfüves – tejbe, ettől a semlegesebb ízű pulykamell nagyon ízletes és szaftos lesz, a bacon kívülről, az aszalt gyümölcsök belülről járják át rengeteg ízzel, a végeredmény pedig fantasztikus. És egyáltalán nem bonyolult elkészíteni!

Ünnepi töltött pulykatekercs aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 1,2 kg pulykamellfilé
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 1 liter tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 2 evőkanál mustár
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya
  • 2 dl fehérbor
  • só, bors

Elkészítés: A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, és a vékonyra szeletelt fokhagymával és a kakukkfűvel egy tálba tesszük, felöntjük a tejjel, és lefedve a hűtőbe tesszük 1 éjszakára. Az aszalt barackot és az áfonyát felöntjük a fehérborral, és ezt is néhány órát áztatjuk.

A pulykamellszeleteket kivesszük a tejből, konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd két frissentartó fólia között a hússzeleteket kicsit kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb kiterített fóliára fektetjük a baconszeleteket egymással kicsit átfedésben, megkenjük 1 evőkanál mustárral, ráterítjük a hússzeleteket, hogy egy nagy lapot kapjunk. Ezt is megkenjük a maradék mustárral, a közepésre halmozzuk egy csíkban a beáztatott és kinyomkodott gyümölcsöt, és a fólia segítségével feltekerjük, és egy tepsibe óvatosan áthelyezzük.

A maradék, a gyümölcsökhöz használt borral meglocsoljuk, fél pohár vizet öntünk alá, és alufóliával lefedve 180 fokos sütőben 1 órát sütjük, majd a fóliát óvatosan levesszük, a felcsapó gőz nagyon forró, és még visszatoljuk, míg szép pirosra, ropogósra sül a bacon.

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd szeleteljük, ízlés szerint vajas krumplipürével, főtt és vajban átforgatott kelbimbóval vagy más körettel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.