Írd be, mit keresel:

Franciasaláta krémesen, de könnyebben, majonéz nélkül

A franciasaláta örökzöld ünnepi fogás, elmaradhatlan a karácsonyi asztalról, de még a szilveszteri partikon is nagy keletje van. Mivel ebben az időszakban azért bőven adunk a szervezetünknak kalóriát a kiadós finomságokkal és a kikerülhetetlen sütikkel, ahol lehet, érdemes kicsit egészségesebbre és könnyebbre alakítani, amit lehet, a franciasalátánál ez szerencsére nagyon is jól működik.

Cookta - 2023.12.21.
Franciasaláta krémesen, de könnyebben, majonéz nélkül

A franciasaláta becsapós, mert bár csupa zöldség, azért tetemes mennyiségű majonézzel készül, ez pedig ugye nagyjából tojássárga és nem kevés emulziója, vagyis egy valóságos kalóriabomba, és eléggé megterheli a gyomrot. A diétásabb mártáshoz viszont használhatunk sovány görög joghurtot, ami nagyon krémes és lágy, kis citromlével, mustárral, pici porcukorral vagy édesítővel elkeverve tökéletesen helyettesíti a majonézt.

Már ezzel a módosítással is jóval könnyedebb lesz a franciasalátánk, de a zöldségek összeállításával még tovább csalhatunk, elhagyva belőle például a krumplit, amit helyettesíthetünk apróra kockázott zellergumóval, vagy tehetünk bele még zöldbabot is, ami kalóriaszegény és rostokban gazdag, de szerencsére ma már nagyon sokféle, változatos összetételű fagyasztott zöldségkeverék közül választhatunk, ami az ünnepi zsúfolt időszakban a legpraktikusabb megoldás.

Franciasaláta könnyebben, görög joghurttal

Hozzávalók:

  • 60 dkg fagyasztott zöldségkeverék
  • 1 nagyobb alma
  • 4-5 csemege uborka
  • 5 dl görög joghurt
  • fél citrom leve
  • 2 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál porcukor vagy más édesítő
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségkeveréket sós, forró vízben feltesszük főni, közben az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, majd apróra kockázzuk a csemege uborkával együtt. Ha a zöldség megfőtt, leszűrjük.

A mártáshoz a görög joghurtot keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a mustárt, a porcukrot és a citrom kifacsart levét, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd beleforgatjuk a zöldségeket, az uborkát és az almát.

Nagyon jót tesz neki, ha hűtőbe téve hagyjuk kicsit összeérni az ízeket, sőt akár már előző nap is elkészíthetjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.