Nem hagyományos tészta: olyan, mint egy kupac kócos madzag, mint valami kibogozhatatlanná összekuszálódott spárga, ami ráadásul átlátszó és kemény. Mégis nagyon szeretjük: tészta létére egészséges, diétás, ráadásul gluténmentes, és még főzni sem kell. Ez az üvegtészta, egy szuper alapanyag, amit érdemes megismerni és gyakran használni!
Ázsiai eredetű tésztaféle az üvegtészta vagy celofántészta, nevét onnan kapta, hogy szinte átlátszó. Nem lisztből készül, hanem a mungóbab őrleményéből kivont keményítőből, vízzel összedolgozva, vagyis tojást nem tartalmaz. Leggyakrabban vékony cérnametélthez hasonló formában létezik, de van metélthez hasonló laposabb, vékony tészta változata is, sőt vékony, kemény, átlátszó lapként is találkozhatunk vele, ezeket általában valamivel megtöltik, majd batyuvá formázzák vagy feltekerik.
A mungóbabról érdemes tudni, hogy magas a fehérjetartalma, sok B1- és B2-vitamint, vasat, foszfort és kalciumot tartalmaz, szénhidrát- és zsírtartalma viszont alacsony, így a belőle készült üvegtésztáról is mindez elmondható. Kimondottan alacsony a glikémiás indexe, és nemcsak gluténérzékenyeknek, hanem cukorbetegeknek is ajánlják.
Az üvegtészta jó tulajdonságainak sorát még mindig folytatjuk: nem kell főzni, csupán forró vízbe áztatni, vastagságától függően pedig 7–10 percet hagyni pihenni, és láss csudát, a kemény tészta felpuhul, és magától kibogozódik!
A beáztatott, majd leszűrt üvegtésztából zöldségekkel készíthetünk salátát, serpenyőben összepiríthatjuk egy kis csirkemellel és színes zöldségekkel, kis szójaszósszal és fűszerekkel, vagy gazdagíthatunk vele egy forró levest is, mint az alábbi receptben.
Ebben a levesben az a jó, hogy gyors, egyszerű, mégis különleges, nagyon melengető a currynek és a csilinek köszönhetően, tartalmas, de a kókusztejszínen kívül minden alapanyag alacsony kalóriás, gluténmentes, laktózmentes. Garnéla helyett csirkemellel is készíthető, de vegetáriánusok és vegánok el is hagyhatják az állati alapanyagokat, kipótolva még egy kis zöldséggel a felhasznált alapanyagokat ízlés szerint.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az újhagymát, a fokhagymát, a répát és a gombát megtisztítjuk, az újhagymát karikára, a fokhagymát finomra, a répát vékony csíkokra, a gombát negyedekre vágjuk. Egy edényben kevés olajat forrósítunk, az újhagymát és a fokhagymát picit átforgatjuk rajta, majd hozzáadjuk az előkészített zöldségeket és a zöldbabot, néhány percig pároljuk.
Közben a paradicsompürét és a currypasztát fél deci vízzel elkeverjük, a zöldségekhez öntjük, átforgatjuk, felöntjük 1,2 liter vízzel (vagy zöldségalaplével), sózzuk, és kb. 10 percig főzzük.
Ezután hozzáadjuk a garnélát, ezzel 5 percig főzzük, majd mehet bele kókusztejszín és szezámmag, majd 1 perc múlva, amikor újraforrósodott, akkor az üvegtészta. Elzárjuk a tüzet, és lefedve 8–10 percet pihentetjük.
Megkóstoljuk a levest, ha szükséges, sózzuk, egy kis citromlevet adunk hozzá, majd tálalhatjuk aprított friss petrezselyemmel meghintve, még finomabb egy kis friss korianderrel.