Nagyon szeretjük a különféle kencéket, házi szendvicskrémeket, mert változatossá teszik a hideg étkezéseket, legyen az reggeli, uzsonna vagy vacsora, de még vendégvárónak is ideálisak, ha kicsit izgalmasabban fűszerezzük, ízesítjük. A rokfortos gombakrém éppen ilyen, és egészen őszintén: abbahagyhatatlanul finom.
Hideg étkezéseknél a felvágottak és sajtok mellett jó alternatíva lehet mindenféle szendvicskrém, amit mi magunk készítünk. Kiadósabbak, mint a bolti változatok, tudjuk, mi van bennük, és tényleg pár perc csak az elkészítésük. Ráadásul nemcsak szendvicskrémként ehetjük pirítóson, friss péksüteményen, hanem tésztaszószként, göngyölt húsok töltelékeként is isteni.
Gombából ritkán jut eszünkbe szendvicskrémet csinálni, pedig nagyon sokféle módon fűszerezhető, ízesíthető, kiadós, és arról se feledkezzünk meg, hogy kiváló diétás fehérjeforrás. Készíthetjük többféle gombából is, de sima csiperkéből is nagyon karakteres, aromás kence készíthető, egy kis rokforttal és póréhagymával.
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, felaprítjuk. A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, megfonnyasztjuk rajta a pórét, hozzáadjuk a gombát, időnként megkeverve megpirítjuk.
A rokfortot lereszeljük vagy villával összetörjük.
A megsült gombát késes robotgépbe tesszük, darabosra aprítjuk, majd a rokforthoz adjuk a mustárral, sóval, borssal, és annyi tejföllel, hogy kellemesen krémes kencét kapjunk.
Jót tesz neki, ha 1-2 órát pihentetjük, hogy kissé összeérjenek az ízek. A póré megmaradt zöld részét felkarikázva kínálhatjuk mellé, valamint friss kenyeret, pirítóst, de paradicsomot, paprikát, retket is kínálhatunk mellé.