Írd be, mit keresel:

Gin tonik recept házilag

A gin egy tipikusan olyan alkoholos ital, amit sajátos ízvilága miatt rengetegen szeretnek fogyasztani önmagában – még a brit királynő is odáig van a tiszta borókapárlatért –, azonban egy jó koktélban ugyanúgy megállja a helyét.
Cookta - 2023.03.08.
Gin tonik recept házilag

Ennek az oka, hogy a gin az egyik legismertebb és legnépszerűbb koktél alapanyag, mely tökéletes választás abban az esetben, ha könnyen elkészíthető, mégis ütőképes és ízletes italokkal szeretnénk meglepni vendégeinket egy összejövetelen.

Az egyik legismertebb gin koktél minden kétséget kizáróan a gin tonik, azonban mégis nagyon kevesen tudják, hogy milyen tulajdonságokra kell odafigyelni ahhoz, hogy kiváló végeredmény szülessen egy ilyen ital elkészítésekor. Az alábbiakban azonban minden kérdésre megpróbálunk válaszolni!

Miért kiváló alapanyag a gin egy koktélban?

Adja magát a kérdés, hogy koktélkészítéskor miért válasszunk gin alapú megoldásokat? A legkézenfekvőbb válasz erre az, hogy a gin egy rendkívül karakterisztikus ital, mely a boróka mellett a legkülönfélébb gyógynövényeket vonultatja fel, ennek megfelelően pedig olyan aromavilágot kínál, amit egyetlen másik italhoz sem lehetne egyértelműen hasonlítani.

A legismertebb koktélok között tehát nem véletlenül találunk többet is, ami a ginre épül fel, jelenleg a szakma több ezer gin koktélt ismer, de általánosságban elmondható, hogy a legjobb koktélokat minden esetben egy-egy jó minőségű gin teszi igazán különlegessé. Mindez olyan egyszerű receptek esetén is igaz állítás, mint a gin tonik!

A gin tonik, mint legendás kombináció

Hogy miért a mai napig a gin tonik az egyik legismertebb koktél a világon? Erre nehéz lenne érdemben válaszolni, hiszen gyakran nem a logika diktálja az egyes trendek vagy klasszikusok születését, de az biztos, hogy egy olyan legendás kombinációról beszélünk, amit egymás nélkül már nehezen képzelhetünk el.

Merthogy a gin tonikban az összekeveredő gin és tonik annyira harmonikus egységben és összhangban képesek meglenni, és olyan különleges ízvilágot tárnak elénk, melyeknél nagyobb egységet csak kevés más összetevő képes előidézni a szájban.

Az alkoholos és csípős gin, valamint a frissítő szénsavas üdítőital elegye mindenkinek örökre beleivódik az emlékezetébe, ha egyszer megkóstolta, pláne egy ízléses díszítés társaságában, amihez gyakran alkalmaznak citromot.

A mai koktélokra rendkívüli módon jellemző a cukortúladagolás. Rengeteg különféle szirupot és egyebet kell alkalmazni ahhoz, hogy elnyerjék végleges formájukat. A gin tonik azonban ezen a téren is a hagyományos utat követi. Itt nincs cukortúladagolás, nem is az édeskés, mint inkább a fanyar ízek dominálnak benne, amivel frissítő hatása csak tovább növelhető. Pláne citrommal kent pohár, vagy citromkarikás díszítés esetén.

Forrás: Canva

A jó minőségű gin minden gin tonik alapja

Noha rengetegen kísérleteznek azzal, hogy minél különlegesebb ízvilágú gin tonikot készíthessenek, és akadnak is olyan receptek, melyek alaposan feldobják a klasszikus élményt, azonban általánosságban elmondható, hogy a kérdéses koktél ízvilága a jó minőségű ginnel emelhető a legmagasabb szintekre.

Ennek az oka nem más, minthogy minden egyes ginnek megvan a maga karakteressége és jellegzetessége, mondhatni aromavilága, ami természetesen egy koktélban is megmutatja az erejét. Példának okáért a Bombay Sapphire Gin alkalmazásával egy erőteljes gyógynövényes jegyeket felvonultató koktél születhet, hiszen egy több évszázados receptre épülő italról van szó, melyben tíznél is több különféle gyógynövény található.

A boróka mellett van benne koriander, mandula, angyal- és édesgyökér, Orris gyökér, kubeba bors, de még citromhéj is, melyek képesek hihetetlen komplexitással feldobni egy olyan egyszerű koktélt, mint a gin tonik.

Kiemelhető a sorból azonban más prémium gin is, mint amilyen a Hernő Bio Gin, ami azon túl, hogy egy tipikus londoni száraz variáns, a klasszikus borókás jegyek mellett erőteljes virágos sajátosságokkal rendelkezik. Nem véletlenül, hiszen legalább nyolc különféle, minden elemében bio növényi alapanyagból áll össze, így a boróka mellett vanília, koriander és még bors is található benne, melyek jóvoltából elképesztően eredeti gin tonik születhet.

Természetesen érdemes lehet kísérletezni a különféle ízesített ginekkel is, hiszen valóban mindegyik termék módosítja egy kicsit a koktél ízét, lévén ebben a keverékben valóban az alkoholos alap biztosítja a végeredmény változatosságát.

Így készül egy igazán klasszikus gin tonik

Most, hogy már tudjuk, milyen fontos a végeredmény a gin tonik tekintetében a jó minőségű gin alkalmazása, itt az ideje elsajátítani ennek a klasszikus italnak a receptjét. Szerencsére sem az összetevők mennyisége, sem más egyéb tekintetben nem nevezhető bonyolultnak, a recept nagyon könnyen megjegyezhető, de a fenti irányelveket mindenképpen vegyük figyelembe az elkészítés során, azaz legyen minél jobb minőségű és minél frissebb az alapanyag!

Hozzávalók egy adaghoz:

Elkészítés:

A hagyományos gin tonik elkészítése rendkívül egyszerű. Az első és legfontosabb, hogy a jeget – amivel kapcsolatban a legjobb, ha jégkockákkal dolgozunk – egy pohárba tesszük. Használjunk nagyobb poharat, a legjobb, ha 2-3 deciliterben gondolkozunk vele a fenti recept, illetve arányok miatt.

A pohárba töltött jégre ráöntjük a jó minőségű gint, majd a tonikot is, amit alaposan megkeverünk egy hosszabb kanállal vagy valamilyen keverőpálcával. Ízlés szerint hozzáöntjük egy fél citrom frissen facsart levét. Utóbbit sokan kihagyják a sorból a gin alapvető tulajdonságainak függvényében.

Egy újabb keverést követően egy bevágott citromkarikával díszített pohárban szervírozzuk és még hidegen fogyasztjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.