Hamarosan itt vannak a húsvéti ünnepek, így lassan elkezdődhet a menü összeállítása. Esetleg egy-egy új étel vagy sütemény kipróbálása, nehogy az utolsó pillanatban döbbenjünk rá, hogy nem azt kaptuk a recepttől, amit éppen vártunk.
A húsvéti ünnepi asztalról elmaradhatatlan a kalács, melynek hallatán – gondolom – elsőre mindenkinek az édes fonott kalács jut az eszébe. Ezzel én is így vagyok, azonban tavaly sütöttem egy sós kalácsot is az ünnepekre, és a vártnál sokkal nagyobb sikert aratott a vendégeim körében.
A kelt tésztát vajjal kentem le, majd megszórtam bőségesen apróra vágott tojással, sonkával, snidlinggel, és a fűszerezés után felcsavartam, mint amikor kakaós csigát sütök. Ezután pedig jött egy kis csavar, mivel a csigákat tortaformába sorakoztattam, majd irány a sütő. Negyven perc múlva, a sütőből kivéve pedig már finom illatok lengték be az egész konyhát. Tálaláskor a langyosra hűlt kalács mellé ízlés szerint tormát és fokhagymás tejfölt is kínálhatunk.
Húsvéti sonkás csigakalács
Hozzávalók egy 25 cm-es tortaformához:
A tésztához:
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük össze a cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjük hozzá a villával kissé felvert egész tojásokat. Öntsük bele a keveréket a kenyérsütőgép üstjébe, majd kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!)
Ezután tegyük át a megdagasztott tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 45 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk kb. 1-1,5 cm vastag téglalappá, majd kenjük le 6 dkg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a töltelékkel.
Hozzávalók a töltelékhez:
A sonkát, a főtt tojást és az ízlés szerinti mennyiségű snidlinget vágjuk fel apróra.
Ezután az előzőleg olvasztott vajjal lekent tésztát egyenletesen szórjuk meg a tojással, majd a sonkával, végül pedig a snidlinggel. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, őrölt borssal és szerecsendióval (a szerecsendió el is hagyható).
Végül úgy tekerjük fel a tésztát, mint amikor pl. kakaós csigát sütünk, majd szeleteljük fel kb. 2 ujjnyi vastagságúra. (Szeletelés közben a kés pengéjét lisztezzük be, mert úgy könnyebben fel tudjuk szeletelni a tésztát!)
A tortaformát kenjük és lisztezzük ki, majd egymás mellé rakjuk bele a felszeletelt tésztát. Ezután langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le a megmaradt olvasztott vajjal a csigák tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 perc alatt sütöttem készre.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük langyosra.
Tálalás előtt helyezzük tálcára a csigatortát, majd tormával vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk a langyosra hűlt sonkás csigákat.