Írd be, mit keresel:

Miért népszerűek a felhőalapú szolgáltatások?

Ma már a családi fényképeket, zenéket, a munkáink egy részét, fájlokat, és minden olyan adatot, amelyet biztonságban szeretnénk tudni, nem vagy nemcsak külső adathordozókra mentjük ki, hanem a felhőbe is felrakjuk. Ennek ellenére kevesen vannak tisztában azzal, hogy a felhő tárhelyek mit is jelentenek.
Cookta - 2023.03.16.
Miért népszerűek a felhőalapú szolgáltatások?

Mire használhatók? Mire jók? És kell-e fizetni értük vagy léteznek ingyenesen rendelkezésünkre álló szolgáltatások is? Melyek ezek? Megannyi kérdés, amely válaszra vár. Összeszedtünk minden fontos információt.

Mi a felhő?

Az angolul Cloud Computing vagy röviden csak Cloud szolgáltatások például fizikai vagy virtuális szerverek, adattároló helyek, valamint adatfejlesztési és -kezelési eszközök igény szerinti rendelkezésre bocsátását jelenti. Az adatok felhőalapú tárolását akkor tudod megoldani, ha rendelkezel számítógéppel vagy okoseszközzel. Ha még nincs, de szeretnél, kedvező árú akciós laptopok közül választhatod ki a megfelelőt. 

A felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat egy felhőszolgáltató által kezelt távoli adatközpont biztosítja az interneten keresztül, és fogyasztásalapú, fizetős modell alapján működik; a vállalkozások csak az általuk használt felhőszolgáltatásokért fizetnek, nem pedig az átfogó szolgáltatásokért.

Felhőalapú szolgáltatás modellek

A felhőinfrastruktúra magában foglalja a felhőalapú számítástechnikai modell megfelelő megvalósításához szükséges hardver- és szoftverkomponenseket. A vállalatok 3 népszerű felhőalapú számítástechnikai modellt használnak, a szoftvereket, alkalmazásokat biztosító SaaS-t, az informatikai infrastruktúrát nyújtó PaaS-t, valamint a tárolókat és hálózatokat virtuálisan biztosító IaaS-t. 

A felhők típusai:

  • Privát felhők: Egy adott felhasználó vagy szervezet számára nyújtanak informatikai infrastruktúra-szolgáltatásokat, biztonságosak, hatékonyak, de drágák.
  • Nyilvános felhők: 3. féltől származó szállítók kezelik, igény szerinti felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat kínálnak több szervezet számára. Rugalmas, de az adatbiztonság kockázata nagyobb. Ilyenek pl. a Dropbox, a Google, a Microsoft Azure és a Amazon Web Services (AWS).
  • Hibrid felhők: A nyilvános és a privát felhőkörnyezetek jellemzőit integrálják.
  • Multifelhők: Lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy többféle felhőszolgáltatást vegyenek igénybe több szállítótól. Magas biztonsági kockázatot jelent, mivel több harmadik fél is érintett benne.

 

A felhők előnyei

  • Nem kell a saját tárhelyet használni. Feltétele az internetkapcsolat.
  • Nem vagyunk helyhez kötve, bármilyen eszközről megnézhető pl. a levelezésünk.
  • Nem kell nyomtatni, adathordozókon adatokat cipelni, csupán bejelentkezni a felhőbe, és előttünk van minden adat.

Hozzáférés birtokában bárhonnan dolgozhatunk, legyen az levelezés, számlázás vagy egy táblázatban, dokumentumban végzett munka.

A felhőszolgáltatás klassz dolog, amelyek az alapcsomagokat ingyen nyújtják, könnyen és bárhonnan használhatók, biztonságosak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.