Írd be, mit keresel:

Ültessen olyan szilvafát, amely ellenáll a betegségeknek!

Azok, akik vegyszermentesen szeretnék gondozni a kertjüket, jól teszik, ha eleve olyan fajtákban gondolkodnak, amelyek ellenállnak a különféle megbetegedéseknek. A szilvafák vírusos megbetegedésének kezelésére sajnos nincs gyógymód.
Cookta - 2023.03.16.
Ültessen olyan szilvafát, amely ellenáll a betegségeknek!

A legjobb védekezés a megelőzés

Ha eleve rezisztens vagy toleráns fajtájú szilvafát telepít, akkor elkerülheti, hogy az éveken át gondozott fa kipusztuljon. A nemesítéseknek hála ma már több ellenálló szilvafajta közül választhatnak a kerttulajdonosok, ott vannak például a Csodakertész Barna Faiskola szilvafái.

Néhány évvel ezelőtt elérhető lett idehaza is a német szilvák új nemzedéke. Ez idő alatt fény derült a kiemelkedő tulajdonságaik mellett a hibáikra is. A német nemesítési program keretein belül ellenálló fajtasort akartak összeállítani. A cél az volt, hogy leváltsák egész Európában azokat a szilvafajtákat, amelyek érzékenyek a szilvahimlőre, melyet a sharka vírus okoz.

Ez volt a szakemberek módszere

Az úgynevezett keresztezéses nemesítés során a régi toleráns fajtákkal és az ugyancsak toleráns csacsaki fajtákkal dolgoztak. Bár a szilvahimlő megjelent, ugyanakkor a tünetek nem voltak feltűnőek a gyümölcsökön.

Amikor az időjárás száraz és meleg, akkor a vírus tünetei fokozottan megjelennek. A nemesítéssel azt igyekeztek elérni, hogy a növény mutasson hiperszenzitív reakciót még azt megelőzően, hogy a vírusfertőzés tünetei felélénkülnének.

Rezisztens szilvafajták

Rezisztenciának nevezzük azt, amikor az adott növényfajta képes korlátozni az általa adott immunválasz segítségével egy kártevő, kórokozó elburjánzását.

Bár a rezisztens fajtán megjelenhetnek a betegség tünetei, de nem terjednek el gyorsan. A sharka vírusnak ugyanakkor csak kevés szilvafajta tud ellenállni. Ilyen a Toptaste, amely rendkívül magas cukortartalommal rendelkezik, de ide tartozik a Joganta és a Jojo is. Előbbi a gombabetegségekre kevéssé érzékeny, utóbbi pedig hosszan érő és igen ízletes.

Ezt kell tudni a toleráns fajtákról

A toleráns fajták el tudják viselni az őket ért stresszt, miközben a növekedésükben nem áll be törés és a terméshozamuk sem csökken. Amelyik fajta ellenálló, azon ugyan jelen lehet egy-egy kórokozó, de a fa ugyanúgy terem, mintha a kártevő ott sem volna.

Toleráns szilvafajta a Topfirst, a Topfive, a Tophit, a Topend Plus, az Elena, a Hanka, a Cacanska lepotica valamint a Kökényszilva is. Utóbbi nem német nemesítés. A lista első három eleme kitűnően ellenáll a gombás megbetegedéseknek is.

Fontos a társítás

A gyümölcsfák társítása rengeteg előnnyel jár. A felásott fák alatti területen gyógynövények vagy fűszernövények termelhetők, amely előnyös, ha szempont a helytakarékosság.

A társulásban lévő növények a beporzást is elősegíthetik. Egyes növényeknek pusztán az a szerepe, hogy elnyomják a gyomokat, vagy éppen javítsák a tápanyagszint növelésével a talajt. Bizonyos növények a talaj nedvességének megtartását segítik elő, a nagyobb biodiverzitás pedig ellenállóbb rendszert hoz létre.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.