Írd be, mit keresel:

Coleslaw krémesen, könnyű és alakbarát öntettel

Amerikai káposztasalátaként valószínűleg mindenki ismeri ezt az egyszerre ropogós és krémes salátát, ami világszerte valószínűleg egy gyorsétterem, a KFC tett ismertté. Pofonegyszerű és tényleg nagyon finom, csakhogy a legtöbb receptben bőséges mennyiségű és enyhén szólva sem kalóriaszegény majonézzel készül. Most viszont egy lájtosabb változat következik, ami szuperkrémes, de sokkal alakbarátabb!

Cookta - 2024.03.17.
Coleslaw krémesen, könnyű és alakbarát öntettel

Mókás és meglepő, hogy az amerikaiak kedvenc salátájának fő alapanyaga, a káposzta, nem is őshonos az Újvilágban, oda bizony a bevándorló telepesek vitték be, és maga a káposztasaláta is európai, egészen pontosan holland gyökerekkel bír. A koolsalad – vagyis szó szerint káposztasaláta – volt az eredetije, majd lett koolsla, végül coleslaw, amit persze már nemcsak a hollandok ettek, hanem a káposzta villámgyors elterjedésével az egész kontinensen népszerűvé vált. Nem véletlenül, mert gyors, olcsó, egyszerű és ugyancsak finom saláta, ami remekül illik mindenféle grillezett, barbecue fogások mellé, de hamburger vagy pulled pork szendvicshez is, vagyis mindenhez, amit nagy általánosságban az amerikaiak kedvelnek.

Ennek a káposztasalátának az egyetlen hibája, hogy jó sok majonézzel készül, ami ugye sok-sok olaj, tojássárga és némi fűszer keveréke. Ha alakbarátabb változatot szeretnénk, akkor a majonéz nagy részét egyszerűen váltsuk ki könnyű és krémes sovány görög joghurttal – ennek az íze sokkal szelídebb, kevésbé savanyúbb, mint a joghurt, és tökéletes alternatívát nyújt a majonéz csökkentésére, semmit sem csökkentve az élvezeti értéket.

Coleslaw krémesen, könnyedebben

Hozzávalók:

  • 50 dkg káposzta
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 csapott teáskanál só
  • 3 evőkanál almaecet

Az öntethez:

  • 1,5 dl görög joghurt
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: A káposztát nagyon vékonyan felszeleteljük vagy legyaluljuk, a répát és a hagymát megpucoljuk, a répát vékony csíkokra vágjuk, a hagymát vékony szálakra vágjuk. Tálba tesszük, sózzuk, meglocsoljuk az almaecettel, összeforgatjuk, és 30 percet pihentetjük.

Az öntethez a görög joghurtot a majonézzel, a porcukorral, a citromlével és frissen őrölt borssal alaposan összekeverjük. A pihentetett zöldségeket alaposan kinyomkodjuk, majd összeforgatjuk az öntettel, és 30 percet pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

Ízlés szerint köretként tálaljuk frissensültekhez, szendvicsbe téve vagy csak magában.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.