Ez az a sütemény, ami ellenállhatatlanul csokis, illatos, szaftos és puha, de senki nem mondja meg, hogy répa is van benne, mert teljesen elbújik! Nagyon egyszerű kevert tésztával készül, pikk-pakk összeállítható, és sokáig friss marad, már ha nem fogy el azonnal...
A répatortát általában natúr változatban készítjük, legfeljebb egy kis dióval, fahéjjal gazdagítjuk, de nagyon érdemes kipróbálni a csokis változatot is, mert eszméletlen finom. Most egy kis morzsás-mázas dekorral készült, így ünnepi sütiként is megállja a helyét, de anélkül is tuti sikert arat.
A répát mindenképpen kisebb lyukú, finom sajtreszelőn érdemes lereszelni, mert akkor sütés közben teljesen eltűnik a tésztában, de puhábbá, szaftosabbá teszi a textúrát, és a répa mellett elég kevesebb zsiradék is a keverékbe, hogy a muffin omlós és sokáig puha legyen.
Csokis répatorta-muffin
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk, finomra lereszeljük. A csokoládét összetördeljük, és vízgőz fölött felolvasztjuk, majd félretesszük.
A száraz alapanyagokat – a lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát – összekeverjük. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, kézi habverővel jó habosra verjük, majd az olajat is hozzáadjuk, ezzel is alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a száraz keverék és a csoki felét, elkeverjük, majd mehet bele a maradék lisztes keverék és a csoki, ezekkel is simára keverjük, végül beleforgatjuk a reszelt répát.
Papírkapszlikkal bélelt muffinformába elosztjuk a tésztát, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 30 perc alatt tűpróbáig sütjük, ha még nem tökéletes, akkor 5 percre visszatoljuk. A sütőből kivéve a muffinokat hagyjuk kihűlni.
Közben a citrom levét kifacsarjuk, és összekevrjük annyi porcukorral, hogy kenhető, ne túl folyós mázat kapjunk. Egy muffint összemorzsolunk, a többinek megkenjük a tetejét a mázzal, majd megmártjuk a muffinmorzsában. A maradék cukormázat kettéosztjuk, kikeverjük az ételfestékkel, és ziszta zacskóba töltve, a sarkára pici lukat vágva, kis répákat rakzolunk a muffinok tetejére – de másképp is díszíthetjük, sőt anélkül is nagyon finom.