Írd be, mit keresel:

Új szerelem-hobbi a láthatáron: íme az üveggyanta!

Az epoxigyanták új generációja az üveggyanta, amivel egyszerűen tudsz változatos alkotásokat készíteni. A borostyán, mint a régi idők megkövült gyantája sokáig a legértékesebb ékszeralapanyagnak számított. Az üveggyanta megszerzéséhez nem kell túl mélyen a zsebedbe nyúlnod, és évszázadokat sem kell várnod, hogy megkössön. Ismerd meg az üveggyantát, és készíts gyönyörű dekorációkat!
Cookta - 2023.04.02.
Új szerelem-hobbi a láthatáron: íme az üveggyanta!

Mi az üveggyanta?

A yourhobby kínálatában kapható üveggyantaszett ennek a szintetikus epoxigyantának egy nemesített változata. A két komponens megfelelő arányú összekeverésével ékszereket, képeket, poháralátéteket, tálcákat dekorálhatsz.

Kezdjük kicsit távolabbról: nézzük meg, hogy mi a gyanta. Jellemzően a tűlevelűek törzsén találkozhatsz vele, sajátos színű (sárgás) és illatú, ragacsos tapintású anyag. A fa a sérüléseit vonja be vele, ezzel védve a további károsodástól. Melegen folyós állapotú, kihűlve megszilárdul és keménnyé válik. A 20. században a természetes növényi gyanta mintájára megalkották annak szintetikus változatát. Rendkívül jó mechanikai és vegyi ellenálló tulajdonsága miatt számos területen (építőipar, hajógyártás) alkalmazzák.

Mire figyelj, ha gyantázásba kezdesz?

Mindig olvasd el a gyanta adatlapját, és tartsd be az utasításokat. Ugyanakkor az anyag tulajdonságai eltérhetnek a leírtaktól, mert az adott környezet (ahol dolgozol vele) hatással van rá. A legfontosabb, hogy ezzel a kötőanyaggal 1:1 arányban szükséges vegyítened a rezineket. A kiméréshez használhatsz ékszermérleget vagy egy mércés poharat.

Ahhoz, hogy könnyen tudd kezelni a gyantát, és úgy viselkedjen, ahogy szeretnéd, szobahőmérsékleten kell használnod. Nagyjából 18 Celsius fok alatt hiába termeli a hőt a két kölcsönhatásban lévő folyadék, a környezet levegőjének visszahűtése miatt nem fog tudni megszilárdulni. Ugyanakkor nyáron, egy átforrósodott helyiségben hamarabb eléri azt a hőmérsékletet, ami a kötéshez kell, így gyorsabban kell vele dolgozni. Összekeverés után öntsd szilikon formákba, és hagyd megszáradni.

Hogyan dekoráld a gyantát?

A borostyán különlegességét az adta, hogy növényi, állati maradványokat zárt magába. Ugyanezt te is megteheted: díszítheted a gyantát száraz virággal, amulettel, pigmentekkel, illetve egyéb színező anyagokkal, gyöngyökkel. Készíthetsz több réteget (ehhez mindig várd meg, hogy az előző megszáradjon), és akár mindegyiket dekorálhatod. 

Arra érdemes figyelni, hogy ne felülről tedd bele a virágot vagy amulettet, hanem egy kicsit megdöntve. Így van lehetősége a levegőnek távozni és nem keletkeznek a gyantában buborékok.

Keresd fel a yourhobby webáruházat, ahol nem csak az üveggyantát szerezheted be, hanem a kreatívkodáshoz szükséges többi kelléket is. Mérőpohár, spatula, dekorok, áttetsző pigmentek is a rendelkezésedre állnak. Próbáld ki a gyantázást, ha egy új szerelem-hobbit keresel magadnak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.