Az édesburgonya az egészséges életmód részeként egy kiváló választás, mivel tele van fontos tápanyagokkal és rendelkezik számos egészségügyi előnnyel, gazdag tápanyagokban, például A-, C- és B6-vitaminban, valamint rostokban és ásványi anyagokban, például káliumban és mangánban. Rendkívül alacsony a zsír- és nátriumtartalma, és cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják, mert alacsony a glikémiás indexe. Egészségügyi előnyei között szerepel a vérnyomás csökkentése, az emésztés javítása, az immunrendszer erősítése, a bőr egészségének támogatása és a rákos betegségek kockázatának csökkentése.
Az édesburgonya nagyon sokoldalúan felhasználható az étrendben, és kiváló alternatívája lehet a hagyományos burgonyának. Főzve, sütve, párolva vagy grillezve készíthető el, és számos ételhez hozzáadható, mint például levesek, pürék, saláták, köretek, édes ételek és sütemények.
Hozzávalók:
500 gr Csirkemell
400 gr Édesburgonya (batáta)
100 gr Sertés szalonna
Egyéb hozzávalók: só, bors, pirospaprika, fokhagyma, majoránna
Elkészítés:
A megtisztított húst és a szalonnát kockára vágjuk. Egy lábasban kisütjük a szalonnát, amikor üveges, rátesszük a zúzott fokhagymát és fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, aztán megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk, amíg a hús teljesen puha nem lesz, a vizet mindig pótoljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a majoránnát. A végén ne csak zsír maradjon a húson, hanem párolószaft is. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockára vágjuk és sütésre alkalmas olíva olajban vagy kókuszzsírban kisütjük. Végül összekeverjük a szaftos hússal.
Az édesburgonya azonban nem helyettesítheti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet, és az egészséges életmód részeként szerepelnie kell az egészséges ételekkel és az aktív életmóddal együtt. Ebben érdemes lehet táplálkozási tanácsadó segítségét kérni, hogy mely élelmiszerek jótékonyak számunkra és melyek nem. A helyes táplálkozásban alapvető szempont, hogy mindenki individuum, egyénileg kell meghatározni, hogy mit együnk és mit lenne szükséges kerülni. Ehhez hasonló receptekért, táplálkozásban és életmódváltásban segítség: www.oleticsniki.hu