Írd be, mit keresel:

Rizses hús spanyolosan: paella csirkecombbal

A spanyol konyha jellegzetes kiadós rizses egytálétele a paella, ami rengeteg változatban létezik. Általában többféle hússal, hallal és tengeri kincsekkel készül, zöldségekkel gazdagítva, de eredetileg nem bonyolították túl: egyszerűsége és kiadóssága volt a lényeg.

Cookta - 2023.04.22.
Rizses hús spanyolosan: paella csirkecombbal

Egyetlen edényben fő, a rizsen kívül minden változhat benne, kivéve a sáfrány, amitől gyönyörű sárga és illatos lesz. A tengerparti részeken a halas, rákos, kagylós paella a kedveltebb, míg az ország belsejében a csirkés, nyúlhúsos változatok, de gyakran készítik kolbásszal gazdagítva is, hogy minél komplexebb íze legyen az ételnek. Miután Spanyolország legismertebb ételévé vált, a turisták igényeihez igazítva egyre többféle alapanyag került bele, hogy minél csábítóbb legyen egy-egy paellaváltozat.

A paellát nagy, kétfülű serpenyőben készítik eredetileg, aminek neve – micsoda meglepetés – paella vagy paellera, vagyis innen kapta a nevét. A rizses egytálételt főzés közben nem fedik le és nem is keverik meg, a nyers rizs egy előkészített, hagymás-zöldséges alapra kerül az elősütött hússal vagy hallal és esetlegesen kolbásszal együtt, ezután öntik fel alaplével és fűszerezik az elmaradhatatlan sáfránnyal, így a rizs minden aromát magába tud szívni, és egy nagyon harmonikus, ízgazdag, kiadós egytálételt kapunk.

Paella csirkecombbal

Hozzávalók:

  • 6 alsó csirkecomb
  • 1/2 fej hagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2 közepes paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl fehérbor
  • 6 dl alaplé
  • 20 dkg rizottórizs
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 csipet sáfrány vagy 1 teáskanál sáfrányos szeklice, esetleg kurkuma
  • 1 kisebb friss csilipaprika (el is hagyható)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, és a bőrüket lehúzzuk, felkockázzuk a kicsumázott kaliforniai paprikával együtt.

A combokat egy nagy serpenyőben az olívaolajon körbepirítjuk minden oldalon, majd kivesszük egy tányérba. A visszamaradt olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a rizst és a kaliforniai paprikát, kicsit lepirítjuk, felöntjük a fehérborral, és megvárjuk, míg elfő. Ekkor visszatesszük a csirkét, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a sáfrányt (kurkumát, sáfrányos szeklicét), és forrástól kis lángon 20 percig főzzük.

Ezután hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldborsót, ha szeretjük, akkor a felkarikázott csilipaprikát, ha szükséges, akkor még egy kis folyadékot adunk hozzá, és még 6-8 percig főzzük, majd a tüzet elzárjuk, és fedő alatt még 5-6 percet pihentetjük tálalás előtt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.