A kávé elkészítésének számos módja ismert: a kancsós, forrázós módszertől kezdve a filteres vagy a kotyogós főzőn át az elektromos presszókávéfőző változatig széles a paletta. És akkor még korunk egyik legkedveltebb trendjéről, a Nespresso kapszula világhódításról nem is beszéltünk! Az újratölthető kávékapszula amellett, hogy praktikus és gyors, még a tökéletes ízélményt is folyamatosan garantálja.
Amikor a Nespresso előrukkolt a kapszulás kávéfőző ötletével, csak remélni tudta, hogy ekkora sikereket ér el. A kávéfőzőhöz tartozó légmentesen lezárt alumíniumkapszulák megalkotása ugyanis lehetővé tette, hogy a kávéőrlemény frissessége tökéletesen megmaradjon. Az egyedülálló csomagolás ugyanis hónapokig segít megőrizni a frissen őrölt kávé zamatát és aromáját. A kávét felhasználásig nem éri sem fény, sem nedvesség, sem levegő.
A kapszulás kávék iránti megnövekedett érdeklődés több gyártót is arra készetett, hogy saját megoldással lépjen be a piacra, így született meg a Nescafé Dolce Gusto, a Tchibo Cafissimo, az Illy és a Lavazza kapszulás kávéfőzője, valamint a vásárlók felismerése, hogy ezek használata bizony jelentős anyagi ráfordítással jár, ráadásul a sok elhasznált kapszula még a környezetet sem kíméli.
A költséghatékonyabb megoldások keltette igény megteremtette a kínálati oldalt is: sorra megjelentek a Nespresso-kompatibilis kapszulák. Használatukkal nem jelent többé gondot a kávé tárolása. Az a legoptimálisabb, ha a kávé pörkölése és elkészítése között nem sok idő telik el, vagy sikerül ezt a frissességet megőrizni, mondjuk egy Nespresso kompatibilis aluminiumkapszula segítségével, amibe a kávét őrlés után adagonként légmentesen becsomagolják.
A Nespresso kompatibilis kapszulába a babkávé két fajtája közül vagy az Arabica, vagy a Robusta kerül. Mindkét fajtának vannak még variánsai, alfajtái, de léteznek különböző nemesített kávék is, amiről sokat lehetne még beszélni.
Szakértők szerint az Arabica az ízében és az aromájában is finomabb a Robustánál. A trópusi égöv vulkanikus talajú, hegyvidéki tájain nagy magasságban, körülbelül 1000-2000 méteren terem. Mivel kevesebb savat tartalmaz, hosszan megmaradó, karamelles utóíz jellemzi. Az arabica kávécserje lényegesen érzékenyebb a környezeti körülményekre, így a babkávéja drágább, mint a Robustáé. A Robusta kávécserje igénytelenebb, alacsonyabb magasságon is megterem, nagyobb a terméshozama, az íze kesernyés, mindez olcsóbbá is teszi az Arabicánál.
A gyártók a Nespresso kompatibilis kapszulákat a pörkölés mértéke vagy a kávé intenzitása szerint rendezik sorba, annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a számára legideálisabb változatot.