Írd be, mit keresel:

Eperkrémleves, ami desszert is lehet – selymesen és illatosan

Jelentjük, megérkezett a gyümölcslevesek szezonja, amit mi mással, mint egy selymes eperkrémlevessel a legjobb megnyitni... Rengeteg verzió és változat létezik, a pudingostól a joghurtosig, főzött és főzés nélküli receptekig. Nálunk ez a befutó: a gyümölcs nyersen kerül bele, de egy fűszeres szirup kedvéért 5 percre azért begyújtjuk a tűzhelyet.

Cookta - 2023.05.17.
Eperkrémleves, ami desszert is lehet – selymesen és illatosan

A hideg, főzés nélküli gyümölcsleveseknek az az egyetlen hibájuk, hogy nehéz kellően fűszerezni, mert hőkezelés nélkül nehéz előcsalni az olyan fűszerek aromáit, mint a vanília, a kardamom, a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs vagy az indiai citromfű, amelyek az édes ízekhez nagyon jól passzolnak. A megoldás egy gyors cukorszirup, amivel pár perc főzéssel kinyerhetjük a fűszerek aromáit.

Aki a cukor helyett mézzel vagy más édesítővel készítené, a szirup helyett a cukor elhagyásával forralja kicsit a fűszereket, majd később, az eper turmixolásakor adja az alternatív édességet a leveshez, amit ha egy kicsit sűrűbbre hagyunk, akkor desszertnek is tökéletes, akár piskótával, keksszel, friss gyümölccsel rétegezve.

Illatos eperkrémleves

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 30 dkg eper
  • 1/2 rúd vanília
  • 2 hüvely kardamom
  • 1 csillagánizs
  • 4 evőkanál cukor

Elkészítés: A vaníliarudat félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, és a cukorral, a csillagánizzsal és a megroppantott kardamomokkal egy kis lábasba tesszük, felöntjük 1,5 dl vízzel, és gyenge tűzön 5 percet forraljuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. Amikor már langyos, a fűszereket kidobjuk belőle.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, hozzáadjuk a fűszeres cukorszirupot, a tejet, 1 dl tejszínt és a mascarponét, és botmixerrel jó krémesre turmixoljuk, majd 1-2 órára betesszük a hűtőbe, hogy kellően lehűljön és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt a maradék tejszínt habbá verjük, ízlés szerint egy kis vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.

Az eperkrémlevest tányérba vagy kehelybe szedjük, és ízlés szerint tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.