Jelentjük, megérkezett a gyümölcslevesek szezonja, amit mi mással, mint egy selymes eperkrémlevessel a legjobb megnyitni... Rengeteg verzió és változat létezik, a pudingostól a joghurtosig, főzött és főzés nélküli receptekig. Nálunk ez a befutó: a gyümölcs nyersen kerül bele, de egy fűszeres szirup kedvéért 5 percre azért begyújtjuk a tűzhelyet.
A hideg, főzés nélküli gyümölcsleveseknek az az egyetlen hibájuk, hogy nehéz kellően fűszerezni, mert hőkezelés nélkül nehéz előcsalni az olyan fűszerek aromáit, mint a vanília, a kardamom, a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs vagy az indiai citromfű, amelyek az édes ízekhez nagyon jól passzolnak. A megoldás egy gyors cukorszirup, amivel pár perc főzéssel kinyerhetjük a fűszerek aromáit.
Aki a cukor helyett mézzel vagy más édesítővel készítené, a szirup helyett a cukor elhagyásával forralja kicsit a fűszereket, majd később, az eper turmixolásakor adja az alternatív édességet a leveshez, amit ha egy kicsit sűrűbbre hagyunk, akkor desszertnek is tökéletes, akár piskótával, keksszel, friss gyümölccsel rétegezve.
Illatos eperkrémleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A vaníliarudat félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, és a cukorral, a csillagánizzsal és a megroppantott kardamomokkal egy kis lábasba tesszük, felöntjük 1,5 dl vízzel, és gyenge tűzön 5 percet forraljuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. Amikor már langyos, a fűszereket kidobjuk belőle.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, hozzáadjuk a fűszeres cukorszirupot, a tejet, 1 dl tejszínt és a mascarponét, és botmixerrel jó krémesre turmixoljuk, majd 1-2 órára betesszük a hűtőbe, hogy kellően lehűljön és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt a maradék tejszínt habbá verjük, ízlés szerint egy kis vaníliás cukrot is adhatunk hozzá.
Az eperkrémlevest tányérba vagy kehelybe szedjük, és ízlés szerint tejszínhabbal díszítve tálaljuk.