Lassan, de biztosan közeleg a friss cseresznye és meggy szezonja is, így érdemes felhasználni a fagyasztóban kallódó piros bogyósokat vagy a tavaly eltett cseresznye- és meggybefőttet. Ennek rengeteg módja van, de az egyik legfinomabb és leggyorsabb ez a kekszes-krémes meggyes pohárdesszert.
Olyan egyszerű és gyors, hogy akár hétköznap is könnyedén összedobható, üvegpohárban vagy kehelyben nagyon mutatós, csinos kis desszert, aminek gyümölcsös, habos és ropogós rétegei nagyon jól kiegészítik egymást, ízvilágában pedig emlékeztet a Fekete-erdő tortára.
Ha van otthon egy kis omlós kekszünk, tejszínünk és meggyünk, tulajdonképpen neki is állhatunk a villámgyors receptnek: mi ízesítésnek a habba egy kis vaníliát tettünk, a meggyet pedig egy kis gyömbérrel és vörösborral bolondítottuk meg, senki ne aggódjon, a borból elpárolog az alkohol, persze lehet más fűszerrel és alkohollal – pálinkával, rummal, meggylikőrrel – is feldobni a gyümölcsös réteget.
Könnyű pohárkrém gyömbéres meggyel, habbal és kis csokival
Hozzávalók:
Elkészítés: A fagyasztott meggyet 1 dl vörösborral egy kis forralóba öntjük. A gyömbért meghámozzuk, 3-4 darabba vágjuk, fokhagymanyomón átpréseljük, és a meggyhez adjuk. Felforraljuk, 5 percig gyenge tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a mézet is. Az étkezési keményítőt 1-2 evőkanál vízzel kikeverjük, a meggyhez adjuk, 1-2 perc alatt kevergetve besűrítjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
A fahéjas kekszet késes robotgépben morzsásra őröljük, a csokoládéból éles késsel forgácsokat vágunk.
A hideg tejszínhez adjuk a vaníliás cukrokat, és konyhai robotgéppel habbá verjük.
Poharakba rétegezzük a kekszmorzsát, a meggyes ragut és a vaníliás habot, és a hűtőbe tesszük egy kis időre, de akár azonnal is tálalhatjuk, a csokiforgáccsal megszórva.