Az egyik legjobb dolog a konyhában, hogy szabadon lehet utazni, és kipróbálni más vidékek ízeit, fogásait. Amikor utazunk, akkor is izgalmas dolog a helyi ételek felfedezése, de akár otthon is kalandozhatunk kedvünkre, még csak különlegesebb fűszerek és alapanyagok sem mindig kellenek, és máris új ízvilágokat fedezhetünk fel, mint ezzel a kiadós és tartalmas, de egyszerűen elkészíthető marokkói egytálétellel.
A marokkói konyha egyik legismertebb fogása a tajine vagy tagine, ami tulajdonképpen egy fűszeres, szószos egytálétel, és nevét valójában a jellegzetes kúpos edényről kapta, amiben készítik. Gyakorlatilag minden raguféle tajine, legyen az zöldséges, húsos vagy halas, de nagy kedvencük a kefta tajine is, ami húsgombócokkal készül, fűszeres paradicsomos szaftban főzik, és tálalás előtt tojást ütnek a tetejére, ami pár perc alatt megfő-sül a szószban – a shakshukához, a marokkói lecsóféléhez hasonlóan.
A húsgombóc alapja általában bárányhús, de bármilyen húsból készíthetjük, a főszerep úgyis a fűszereké és a paradicsomszószé, amiben a húst az elősütést követően megpároljuk. Nagyon egyszerű, és bár különleges fűszerek sem igazán kellenek hozzá, mégis izgalmas és isteni ízutazás, mindenképpen érdemes kipróbálni. Aki szereti, egy kis csípős csilit is tehet bele, vagy kínáljon hozzá harissát tálaláskor.
Marokkói húsgombócok fűszeres szószban
Hozzávalók:
Elkészítés: A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem 3/4 részét, 1 csapott evőkanál őrölt római kömény és pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Kisebb gombócokat formázunk belőle. Az olajat egy magasabb falú serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, és a gombócokat 4-5 perc alatt minden oldalukon körbepirítjuk.
Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a hámozott paradicsomot is összevágjuk.
A húsgolyókat szűrőkanállal kivesszük a serpenyőből, félretesszük. A visszamaradt olajba dobjuk a hagymát és a fokhagymát, kevergetve megdinszteljük, megszórjuk a maradék pirospaprikával és római köménnyel, felöntjük a paradicsommal. Sózzuk, borsozzuk, és 10-12 percig lefedve pároljuk takarékon, majd a húsgombócokat belerakosgatjuk a fűszeres szószba, és fedő alatt még 10 percet rotyogtatjuk.
Utolsó lépésként a szaftba rakjuk a koktélparadicsomokat, majd a tojásokat felütjük, és egymástól távolabb a szaftba engedjük óvatosan, hogy egyben maradjanak, majd lefedve 5 perc alatt készre főzzük, amíg a tojás kellően megfő.
A félretett petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Köretként pitát, kuszkuszt vagy párolt rizst kínálhatunk mellé.