A biryani egy bámulatosan finom, fűszeres és illatos indiai rizses fogás, ami csirkével készítve gyors, kiadós, egészséges alternatíva lehet a csirke-rizs diétás kombónak egy kicsit izgalmasabb, keleti ízvilággal. Nem kellenek hozzá beszerezhetetlen alapanyagok sem, ráadásul az az előnye is megvan, hogy egyetlen edényben fő, így sok mosogatnivaló sem marad utána.
A biryani a középkorig visszakövethető, máig népszerű fogás egész Indiában, sőt az egykori gyarmatosítók, az angolok körében is nagyon népszerű. A biryani szó perzse gyökerekkel bír, és a birinj, vagyis rizs szóból származik. Autentikus recept valójában nincs, mert annyi változatban készül – a lényege, hogy a rizs, a fűszerek és húsféle együtt fő, amitől a rizs minden szeme nagyon illatos és fűszeres lesz. A legnépszerűbb a csirkés, a bárányhúsos és a garnélás változat, olykor zöldségek vagy tojás is kerül bele, laktató, egészséges, nem csípős és nagyon finom.
Ez az indiai rizses fogás hagyományosan basmati rizzsel készül, amit főzés előtt le kell öblíteni, hogy a felületéről leoldódjon a keményítő, így a rizsszemek nem tapadnak össze, hanem pergősre főnek, tökéletes magukba szívva a fűszerek és a hús aromáit… Könnyű és kiadós, mégis különleges, és mindennel együtt 30 perc alatt készen van!
Csirke biryani
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, ha mellfilét használunk, akkor azt is, sózzuk, borsozzuk, és 2 evőkanál felforrósított olajon egy serpenyőben elkezdjük elősütni, időnként megforgatva pirulásig sütjük. Közben a hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, A hagymát finomra vágjuk, a gyömbért lereszeljük. A rizset szűrőbe tesszük, és folyó vízzel leöblítjük.
A csirkedarabokat egy tányérra kiszedjük a serpenyőből, még 1 evőkanál olajat adunk a visszamaradt zsiradékhoz, rádobjuk a hagymát és a gyömbért, pár percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a kurkumát, a kardamomot, a fahéjat és a babérlevelet, átkeverjük, és a leszűrt rizst is hozzáöntjük, ezzel is összeforgatjuk, majd felöntjük az alaplével, sózzuk, és a csirkedarabokat visszatesszük a rizs közé.
Fedő alatt, közepes lángon kb. 20 perc alatt készre főzzük, amíg a rizs felszívja a levet, és a csirke megpuhul. A tűzről levéve még 5 percig pihentetjük fedő alatt, majd eltávolítjuk belőle a babért és a fahéjrudat, átforgatjuk, tálaláskor citromhéjat reszelünk, kis citromlével meglocsoljuk, és friss korianderrel megszórva kínáljuk.