Az újkrumpli egy csoda, egyszerűen csak szuperlativuszokben lehet beszélni róla, és valószínűleg a legtöbb családban valóságos ünnepnek számít, amikor az első újkrumplis fogás asztalra kerül. Természetesen legnépszerűbb a kicsit lepirított, petrezselymes klasszikus, tényleg verhetetlen klasszikus, de később érdemes egy kicsit variálni...
A piacon megjelent, és többféle méretben is kapható az újkrumpli, szerencsére a kisebbek olcsóbbak, és talán még tökéletesebbek is, mint a nagyok, zsengébbek és könnyen főnek, és valószínűleg azért alacsonyabb az áruk, mert azoknak nehezebb dolguk van velük, akik le szokták kapargatni a héját. A jó hír viszont, hogy egyáltalán nem kell kapargatni, csak egy dörzsis szivaccsal jól ledörzsölni.
Az apróbb szemű újkrumpli most nem petrezselyemmel, hanem spenóttal és fokhagymával készült, vajjal és egy pici curryvel, nagyon egyszerű, mégis karakteres és izgalmas, és a maga zsengeségével és lágyságával, a rápirult bőrrel annyira finom, hogy nem lehet vele betelni.
Fokhagymás-spenótos újkrumpli
Hozzávalók:
Elkészítés: Az újkrumplikat alaposan megmossuk, majd egy lábasba tesszük, felöntjük hideg vízzel, sózzuk, és 12-15 perc alatt puhulásig főzzük.
Közben a fokhagymát meghámozzuk, a spenótot megmossuk és finomra vágjuk. Egy serpenyőben közepes hőfokon felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a spenótot, és kissé megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a krumplit és a zúzott vagy finomra vágott fokhagymát, meghintjük curryvel, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, és rázogatva pár perc alatt összesütjük.
Köretként tálaljuk bármilyen sült mellé, de salátával kísérve önmagában is nagyon finom.