A szilvás vagy a barackos gombóc a kedvencetek? A tapasztalat úgy mutatja, vannak, akik inkább az egyikért, mások a másikért rajonganak, de az is igaz, hogy nagy viták nem zajlanak e fontos kérdésben, és valljuk be: a kettő jól megfér egymás mellett vagy egymás után.
Barackszezonban az egyik legkiadósabb és legfinomabb tartalmas „második” a barackos gombóc. Elég előtte egy sűrű leves, majd jöhet a gombóc, amiből sosem elég. Nem érdemes belőle keveset készíteni: ha már nekiáll az ember a gombócolásnak, készülhet egy nagyobb adag, mert bár frissen az igazi, hidegen is nagyon finom, de egyszerűen át is melegíthető pár perc alatt forró sütőben.
A krumplis tészta készítésénél fontos tudni, hogy a régi krumpli a legjobb hozzá, az újkrumpli túl vizes, ezzel készítve túl sok lisztet venne fel, szalonnássá válna a tészta. A héjában főtt, meghámozott, majd összetört burgonyát pedig mindig hagyjuk kihűlni, mielőtt tésztává dolgoznánk: így a legtöbb nedvesség el tud belőle párologni.
Forrás: iStock
A gombócba rejtett barackot érdemes kimagozni, a mag helyére pedig egy kis fahéjat és 1-1 szem kockacukrot tenni. Aki különlegesebben készítené, tegyen bele egy darabka csokoládét vagy egy kis marcipánt, esetleg 1-1 szem mandulát… így még finomabb lesz.
Hozzávalók:
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, majd leszűrjük, ha egy kicsit hűlt, meghámozzuk, és még melegen áttörjük, kiterítve hűlni hagyjuk. Ha már hideg, enyhén sózzuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a liszt felét, majd összedolgozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá gyúrás közben, amennyit felvesz.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, akkora négyzetekre vágjuk, hogy beleférjen majd a barack. A gyümölcsöt kimagozzuk, mindegyik közepébe egy szem kockacukrot és egy kevés őrölt fahéjat teszünk, majd a tésztára tesszük, széleit összefogjuk, és gombócot formázunk belőle.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a zsemlemorzsát folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
Egy lábasban bő vizet forralunk egy kis sóval, a gombócokat beletesszük a gyöngyöző vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig hagyjuk főni, majd szűrőkanállal kivesszük, és a pirított zsemlemorzsába tesszük, óvatosan megrázogatjuk, hogy mindenhol bevonja a ropogós morzsa. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Forrás: iStock