A különféle húsgombócokban, fasírtfélékben az a jó, hogy rengeteg módon készíthetjük, változatosan fűszerezhetjük, így nem is csoda, hogy az egyik megunhatatlan, állandóan visszatérő kedvenc. Lehet kicsi, nagy, ropogósra sült vagy szószban párolt, zöldséges vagy sajtos, és még nagyon sokféle. Most egy arabos, izgalmasan fűszeres, sütőben sült, különlegesen finom változat következik.
Sokak polcán sorakoznak különféle fűszerek, de nem merik őket használni, kombinálni, inkább egy bevált fűszerkeverék kerül szinte mindenbe. Pedig a fűszerekkel nagyon izgalmas ízvilágokat fedezhetünk fel, és ehhez érdemes más népek, régiók receptjeit kipróbálni. A marokkói konyha például nagyon is bátran használja a fűszereket, egyre több fogásuk jelenik meg a nemzetközi gasztronómiában.
Húsgombócaik alapja leggyakrabban bárányhús, de darált pulykával is készíthető, a főszerep úgyis a fűszereké és az izgalmas szezámos szószé, amivel a húst tálalják. Ez a szósz nagyon friss, pirított szezámmag, szezámkrém és citrom és kevés víz keveréke, igazán jó kísérője a mediterrán hangulatú szaftos gombóckáknak. Tálaláskor ízlés szerint kis citromlével még meglocsolhatjuk a gombócokat, kínálhatunk mellé párolt rizst, vagy akár bulgurt, kuszkuszt, a lényeg, hogy a köret fel tudja szívni a finom szószt…
Marokkói fűszeres húsgombóc tahiniszósszal
Hozzávalók:
A szószhoz:
Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, finomra lereszeljük – vagy késes robotgéppel finomra felaprítjuk. Egy keverőtálba tesszük a darát hússal együtt, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a citrom lereszelt héját, a fahéjat, a hüvelyéből kiszedett és mozsárban összetört kardamomot, sót és frissen őrölt borsot. A tojásokat egy tálkába felütjük, villával elhabarjuk, majd a húshoz adjuk a zsemlemorzsával együtt, és alaposan összedolgozzuk.
A masszából gombócokat formázunk, egy tálkában egy kevés olívaolajban megforgatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és 20 perc alatt megsütjük.
A szószhoz a szezámmagot folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt illatosra pirítjuk egy száraz serpenyőben, majd késes robotgépbe öntjük, finomra őröljük, hozzáadjuk a citromlevet, a tahinit, sót, összedolgozzuk, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy krémes, szószos állagú legyen.
A megsült fűszeres gombóckákat a szezámos szósszal tálaljuk, tetejét meghintjük a fenyőmaggal, ízlés szerint párolt rizst, bulgurt vagy kuszkuszt kínálunk hozzá.