Sült puding vagy tejespite is lehetne a neve, de úgynevezett cukrászkrémből készül, nagyon lágy és krémes, kényeztetően illatos, a vanília simogató gyöngédségét pedig tökéletesen kiegészíti a benne sült szilva. Kis türelmet igényel, de elronthatatlan és isteni!
A vaníliás cukrászkrém, ami tojás, tej, tejszín, cukor, vanília és étkezési keményítő vagy liszt keverékével készül, a leggyakrabban töltelékként vagy pohárkrémben találkozhatunk, de önmagában megsütve, tészta nélkül is elképesztően finom, főleg azoknak fog bejönni, akik szeretik a jó krémes desszerteket.
Az összeállítása és a krém megfőzése roppant egyszerű és gyors, utána a sütés és a hűtés már nem megy ennyire pikk-pakk módon, de dolgunk már nincs vele, viszont érdemes türelmesnek lenni, mert a végeredmény egy mesés, rezgős, lágy, krémes csoda pikáns gyümölcsfarabokkal.
Sült vaníliakrém szilvával
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a hosszában félbevágott és kikapart vaníliarúd magjait és a hüvelyét is, tűzre téve forráspontig hevítjük, majd a tűzről lehúzva pihenni hagyjuk. Közben a tojássárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, simára keverjük, majd az étkezési keményítőt hozzáadva ezzel is kikeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a vaníliás tejet, természetesen a vaníliarudat kivéve belőle, majd a lábasba visszatöltjük, és folyamatos keverés mellett néhány perc alatt sűrűre főzzük.
A vaníliakrémet a tűzről levéve frissen tartó fóliával lefedjük, rányomkodjuk, hogy ne képződhessen rajta bőr, majd ha langyosra hűlt, 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.
A pihentetett krémet még egyszer átkeverjük egy kézi habverővel, majd diónyi vajjal kikent kisebb pitetálba vagy jénaiba öntjük, elsimítjuk, a tetejét kirakjuk félbevágott, kimagozott szilvákkal úgy, hogy a vágott felületük felfelé legyen, így nem áztatja majd el a pudingot, egyenletesen megszórjuk 1 csomag vaníliás cukorral, majd 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 35 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd még 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy remegősre, szeletelhetőre dermedjen. Ízlés szerint porcukorral vagy fahéjas cukorral még meghinthetjük tálaláskor…