A mézédes sárgadinnye a nyár egyik kegyes ajándéka: nemcsak finom, hanem egészséges is. Zsírégető és vízhajtó, tele van rengeteg vitaminnal, rosttal, nyomelemmel, felkockázva és jól behűtve is nagy kedvenc, de levest is készíthetünk belőle pofonegyszerűen, egy kis fűszerrel igazán izgalmassá téve.
Egy hűsítő leves mindig jól jön forró napokon, a különféle gyümölcslevesek rendre helyet is kapnak, de a sárgadinnyés krémleves viszonylag ritka, pedig annyira zseniális. Nagyon egyszerű, főzni sem kell, pár perc alatt elkészül, és önmagában vagy dinnyedarabokkal tálalva is tökéletes, de egy kis finom sonkával igazán ínyenc fogás is lehet.
Ma már klasszikusnak számító nyári előétel a sárgadinnye érlelt sonkával, ez az olasz eredetű hűsítő-frissítő finomság – ennek nyomán pedig a dinnyekrémlevest is tálalhatjuk egy kis sós betéttel – sonkával – és megfűszerezhetjük egy csipet curryvel. Elsőre különösnek tűnhet, de isteni ez a pikáns fűszeresség, nagyon különlegessé teszi, nem túl karakteres, csak kacsintós, szerintünk isteni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A kimagozott, héjától megszabadított sárgadinnyét felkockázzuk, maréknyit félreteszünk, a többit turmixgépbe tesszük a sóval, a mézzel és a curryvel, és simára turmixoljuk. A hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor poharakba merjük, elosztjuk bennük a félretett dinnyekockákat, és a csíkokra, finomra vágott vagy egész sonkaszeletekkel tálaljuk.