Nagy melegben a legjobb barátunk egy könnyű és hűsítő zöldséges krémleves, egészséges, laktató, alakbarát, gyors és egyszerű, nem mellesleg pedig filléres és nagyon finom, ha cukkinivel és sovány krémsajttal készítjük.
A zöldségpultok roskadoznak a zsenge cukkinitől, amiről jól tudjuk, hogy csupa egészség, rengeteg rostot és vitamint tartalmaz, kalóriát viszont alig, hiszen 100 g csak 17 kcal energiát tartalmaz. Gyorsan megfő, magas víztartalma miatt pedig ideális levesnek (is), nagyon jól fűszerezhető, egészen krémesre mixelhető, így percek alatt zseniális krémleves készíthető belőle, ami jól behűtve nyáron ideális frissítő és folyadékpótló fogás egyszerre.
A cukkinikrémleves selymesítésére használhatunk tejszínt, tejfölt, de akár joghurtot is, de igazán finomat szeretnénk, akkor a natúr krémsajt a legjobb választás, ez igazán lággyá és laktatóvá is teszi. Ami az ízesítést illeti, a cukkini szinte bármit elbír, adhatunk hozzá kaprot, mentát, bazsalikomot, koriandert is, de egy kis petrezselyemmel is tökéletes, mint az alábbi receptben.
Hozzávalók:
Elkészítés: A cukkinit és az újhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy lábasban 1 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a cukkinit és az újhagymát, sózzuk, borsozzuk, 3-4 percig kevergetve pároljuk, majd meghintjük a curryvel és felöntjük az alaplével. Fedő alatt 10-12 perc alatt puhára főzzük.
Közben a petrezselymet felaprítjuk, majd a leveshez adjuk a krémsajttal együtt, és botmixerrel simára, krémesre turmixoljuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük néhány órára.
Hidegen tálaljuk, kínálhatunk mellé pirított kenyérkockát, levesgyöngyöt, de akár 1-2 kanál joghurttal, tejföllel is meglocsolhatjuk.