A sárgadinnyét leginkább nyersen, jól behűtve, magában fogyaszjuk, legfeljebb gyümölcssalátába vagy könnyű, nyári gyümölcslevesbe kerül belőle, pedig lekvárnak is nagyon finom, Dél-Franciaországban például ez az egyik legnépszerűbb dzsemféle, a nyár esszenciájának tartják, ami pirítósra, palacsintához is tökéletes, kiadós, napsárga és mennyei finom.
A jó érett, lédús és mézédes sárgadinnyének minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy csábító lekvárrá változhasson, ráadásul szezonban jó áron beszerezhető, szapora és kiadós. Igaz, nincs karakteres íze, de ezen lehet változtatni egy kis fűszerezéssel: a franciák vanília- és mandulakivonattal, valamint egy kis narancshéjjal és mézzel főzik össze a sárgadinnyét, és a legvégén egy kis vajat is adnak hozzá, ami elsőre furcsának tűnhet, de működik: fényesebbé teszi a zselés lekvárt, és teljesen eltünteti a fehér habot a gyümölcsfőzetből, így gyönyörű, tiszta dzsemet kapunk.
A befőzésnél a legnagyobb mumus az üvegek sterilizálása, fertőtlenítésa, csírátlanítása szokott lenni, mert ugye ezen múlik, hogy tartósítószer nélkül eltarthassuk a finom csemegét, de ez nagyon egyszerűen megoldható a következő módon: a befőttesüvegeket tisztára mossuk a fedelükkel együtt, majd tepsibe állítjuk, sütőbe tesszük, és 100 fokra állítva a hőt 15 percet sterilizáljuk, majd kivesszük, hagyjuk hűlni, és már készen is állnak, hogy a lekvárunkat beletölthessük.
Hozzávalók:
Elkészítés: A dinnyéket félbevágjuk, a magjukat kikaparjuk, majd cikkekre szeljük, a héjukból kivágjuk, felkockázzuk. Egy nagyobb lábasba öntjük, hozzáadjuk a narancs zöldséghámozóval vékonyan lehúzott héját, a cukrot és a vizet, tűzre tesszük, összekeverjük, és forrástól számolva 15 percet főzzük időnként megkeverve, a tetejéről menet közben egy kanállal leszedegetjük a habot.
Ezután kivesszük belőle a narancshéjat, hozzáadjuk a vanília- és mandulakivonatot, a vajat, valamint a zselatinfixet, botmixerrel pépesítjük és elkeverjük, és még 5-6 percig főzzük.
Sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejre állítjuk, és így hagyjuk kihűlni, és csak másnap fordítjuk vissza és tesszük a kamrapolcra.