Írd be, mit keresel:

Mesés sült barack az 1001 éjszaka fűszereivel

A friss, nyári, hazai gyümölcsökkel lehetetlenség betelni, annyira aromásak és szaftosak, és önmagukban is tökéletesek, de egy kis fűszerrel isteni édességet is készíthetünk némelyikkel – pofonegyszerűen. A fűszeres sült őszibarack például egy csoda, ami langyosan és hidegen magában is mennyei, de tovább is gondolható komolyabb és elegáns desszertté.

Cookta - 2023.08.04.
Mesés sült barack az 1001 éjszaka fűszereivel

Lédús és zamatos gyümölcs, egy kis bor, pici méz és keleti fűszerek fúziója a sült barack, tombolnak az izgalmas ízek, és önmagában bátran belefér az alakbarát desszertek kategóriájába, amit még éjszaka is büntetlenül megdézsmálhatnánk, már ha tennénk ilyet. 😉

A krémesre sült illatos barack persze nemcsak magában kanalazható, hanem egészségesen is rengeteg módon tovább variálható:

Forrás: iStock

Azoknak is ajánljuk, akik nem lesik a kalóriákat, mert

  • mennyei 1-2 gombóc vaníliafagyival
  • grillezett vagy sült húsok kísérőjeként is nagyon finom
  • rántott vagy grillezett sajtok mellé is ideális
  • bármilyen pudinggal vagy piskótával pohárkrémbe rétegezve is felhasználható
  • összemixelve friss dzsemként is működik friss kenyéren, pirítóson

Fűszeres sült barack

Hozzávalók:

  • 3-4 őszibarack vagy nektarin
  • 1 rúd vanília
  • 2 rúd egész vagy 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 szem csillagánizs
  • 2 szem egész kardamom
  • 2 evőkanál méz
  • 1,5 dl fehérbor
  • pár levél menta

Elkészítés: A fehérbort egy kis forralóba öntjük, hozzáadjuk a 2 rúd fahéja, a csillagánizst. A kardamomot kés fokával megroppantjuk, kiszedjük a magjait, mozsárban összetörjük, majd a borhoz adjuk. A vaníliát hosszában félbevágjuk, magjait kikaparjuk, a magot és a hüvelyt is a borba tesszük, majd felforraljuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet is, elkeverjük.

A barackot vagy nektarint félbevágjuk, kimagozzuk, egy sütőtálba tesszük, és egyenletesen meglocsoljuk a fűszeres főzettel.

200 fokos sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük. Aki szereti, kis szeletelt mandulával vagy durvára vágott pisztáciával is megszórhatja. Melegen vaníliafagyival, langyosan joghurttal a legfinomabb, de önmagában is nagyon finom pár levél mentával meghintve, de a fent leírt bármelyik módot szívből ajánljuk!

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.