A friss, nyári, hazai gyümölcsökkel lehetetlenség betelni, annyira aromásak és szaftosak, és önmagukban is tökéletesek, de egy kis fűszerrel isteni édességet is készíthetünk némelyikkel – pofonegyszerűen. A fűszeres sült őszibarack például egy csoda, ami langyosan és hidegen magában is mennyei, de tovább is gondolható komolyabb és elegáns desszertté.
Lédús és zamatos gyümölcs, egy kis bor, pici méz és keleti fűszerek fúziója a sült barack, tombolnak az izgalmas ízek, és önmagában bátran belefér az alakbarát desszertek kategóriájába, amit még éjszaka is büntetlenül megdézsmálhatnánk, már ha tennénk ilyet. 😉
A krémesre sült illatos barack persze nemcsak magában kanalazható, hanem egészségesen is rengeteg módon tovább variálható:
Hozzávalók:
Elkészítés: A fehérbort egy kis forralóba öntjük, hozzáadjuk a 2 rúd fahéja, a csillagánizst. A kardamomot kés fokával megroppantjuk, kiszedjük a magjait, mozsárban összetörjük, majd a borhoz adjuk. A vaníliát hosszában félbevágjuk, magjait kikaparjuk, a magot és a hüvelyt is a borba tesszük, majd felforraljuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet is, elkeverjük.
A barackot vagy nektarint félbevágjuk, kimagozzuk, egy sütőtálba tesszük, és egyenletesen meglocsoljuk a fűszeres főzettel.
200 fokos sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük. Aki szereti, kis szeletelt mandulával vagy durvára vágott pisztáciával is megszórhatja. Melegen vaníliafagyival, langyosan joghurttal a legfinomabb, de önmagában is nagyon finom pár levél mentával meghintve, de a fent leírt bármelyik módot szívből ajánljuk!