Kiadós, szaftos és gyorsan összeállítható csirkés egytálétel következik, aminek illata már főzés közben is izgalmas és isteni, köszönhetően a marokkói konyha kedvelt fűszereinek. Tartalmas, de könnyű, alakbarát fogás, ami hétköznapi főételként is ideális, de a hétvégi menüben is megállja a helyét.
A csicseriborsó és a csirke gyakori páros az arab konyhában, különféle fűszerezéssel, citrusosan, zöldségesen, aszalt gyümölcsökkel vagy épp paradicsomosan, mint itt, készül belőlük a kiadós és egészséges ragu, amit rendszerint kuszkusszal tálalnak.
Az alábbi recept különlegessége, hogy „édes” fűszert, mégpedig fahéjat is tartalmaz, de ettől ne ijedjen meg senki: elképesztően jól belesimul a paradicsomos ízvilágba, inkább illatossá és nagyon izgalmassá teszi, kiegészítve persze más fűszerekkel – római köménnyel, fokhagymával és ízlés szerinti mennyiségű csípőssel. A paradicsomos szaftban omlósra és ízletesre párolódik a csirke, nagyon finom fogás akár magában, akár körettel tálalva.
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkecombot megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. A hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát meghámozzuk, a hagymákat finomra vágjuk, a répát felkarikázzuk.
Az olajat felforrósítjuk, a csirkecombokat minden oldalon kicsit elősütjük, majd kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a répát, kicsit lepirítjuk, majd meghintjük a római köménnyel és ízlés szerint csilivel, hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót, a paradicsompürét és a fahéjat, sózzuk, borsozzuk, átforgatjuk, majd beletesszük a csirkecombokat, felöntjük 1,5 dl vízzel vagy alaplével, és lefedve, közepes lángon 25–30 perc alatt a combokat puhára főzzük.
Ízlés szerint önmagában is tálalhatjuk, de kuszkuszt, párolt rizst vagy friss kenyeret is kínálhatunk hozzá, hogy a szaftja kárba ne vesszen.